ОВДП бюджету не допомогли

За результатами аукціону Міністерства фінансів від 22 грудня 2020 року, запуск кількох нових випусків облігацій не допоміг збільшенню обсягів запозичень і в бюджет було залучено лише 22,2 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба фондової біржі ПФТС (Першої фондової торгової системи).

Експерти ПФТС розкрили логіку дій Мінфіну:

«Зокрема, Міністерство фінансів намагалося розподілити боргове навантаження більш рівномірно. І тому з чотирьох запропонованих випусків з погашенням наступного року – цілих три мали нові терміни погашення. І це навіть зіграло певну позитивну роль, оскільки більше коштів принесли саме ці папери, а випуск з погашенням в грудні – де досі взагалі не було погашень – найбільший серед розміщених облігацій».

Але з іншого боку, за даними ПФТС, такий підхід подрібнює обсяги випусків і зменшує їхню ліквідність на ринку. І відповідно – інтерес до дрібних випусків з боку інвесторів. Що, своєю чергою, не може сприяти активності вторинного ринку і збільшення інтересу з боку іноземців.

На думку експертів, найбільше коштів бюджету знову принесли українські банки. А нерезиденти цього разу зайняли державі 10-15 відсотків від усіх залучень на аукціоні, тобто, від 2 до 3 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *