Парламенту пропонують затвердити моніторинг способу життя близьких осіб кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо моніторингу способу життя суддів Вищого антикорупційного суду, членів їхніх сімей та близьких осіб (реєстр.№ 8503від 20.06.2018).

Відтак, законопроектом пропонується доповнити положення статей 8 та 11 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», встановивши, що під час кваліфікаційного оцінювання відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду Громадською радою міжнародних експертів обов’язково буде враховуватись критерій професійної етики та здійснюватиметься моніторинг способу життя не тільки кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду та членів їх сімей, а й близьких осіб.

Відповідно до пояснювальної записки до критеріїв, які оцінюватимуть міжнародні експерти, в ч. 4 ст. 8 Закону не віднесли професійну етику. Водночас, відповідність цьому критерієві в конкурсі до Вищого антикорупційного суду не здійснюватиме Громадська рада доброчесності, оскільки остання на час діяльності Громадської ради міжнародних експертів не залучається до встановлення відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду передбаченим законом критеріям для цілей кваліфікаційного оцінювання. У зв’язку з чим, виникла колізія між Законом України «Про Вищий антикорупційний суд» та Законом України «Про судоустрій і статус суддів» і Законом України «Про запобігання корупції».

Критерій доброчесності передбачає моніторинг статків самого кандидата та членів його сім’ї (п. 12 ч. 4 ст. 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та ч. 4 ст. 8 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд»), хоча за критерієм професійної етики до них додаються ще й близькі особи, які хоч не пов’язані з кандидатом спільним проживанням, однак коло яких набагато ширше.

Тому, на думку автора, прийняття зазначеного проекту дозволить забезпечити належну процедуру добору та оцінювання кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *