Пекін відмовився брати участь у Саміті миру — заява МЗС Китаю

Пекін відмовився брати участь у Саміті миру — заява МЗС Китаю

Представники Китаю не долучаться до Саміту миру в Швейцарії 15-16 червня, адже саміт «не відповідає його очікуванням», згідно з якими участь у ньому мають взяти як Україна, так і росія. Про це 31 травня, заявило Міністерство закордонних справ Китаю, констатує “Радіо Свобода”.

«Домовленості щодо зустрічі все ще далеко не відповідають запитам Китаю та загальним очікуванням міжнародної спільноти, що ускладнює участь Китаю», – заявила речниця МЗС Китаю Мао Нінь на брифінгу. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «FINBALANCE».

Вона наголосила, що КНР наполягає на залученості росії до міжнародної мирної конференції:

«Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була визнана як росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін, і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше їй буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру».

Водночас, коментуючи китайську позицію, Мао Нінь сказала, що Китай співпрацює зі Швейцарією.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Китай надає великого значення тому, що Швейцарія приймає перший саміт щодо миру в Україні, і з початку цього року співпрацює зі швейцарською стороною та всіма залученими сторонами», – додала вона.

Коментуючи відмову, представник посольства України в Пекіні зазначив у розмові з агентством Reuters: «Нам дуже шкода, що китайська сторона не використовує можливість представити свою позицію на платформі саміту у Швейцарії».

Тим часом Кремль заявив 31 травня, що він підтримує рішення Китаю не брати участь у саміті.

Напередодні агенція Reuters із посиланням на чотири джерела заявила, що Китай не направить своїх представників на конференцію з припинення війни в Україні, яка відбудеться у Швейцарії у червні.

Агентство Bloomberg раніше писало, що президент США Джо Байден, найімовірніше, пропустить зустріч через заходи щодо збору коштів на свою виборчу кампанію.

Президент України Володимир Зеленський закликав приїхати на саміт і Байдена, і Сі Цзіньпіна. «Будь ласка, виявіть ваше лідерство у наближенні миру – дійсно миру, а не паузи між ударами», – каже він.

Конференція, на якій обговорюватимуть шляхи припинення війни в Україні, відбудеться у Бюргенштоку з 15 по 16 червня.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *