Перший провал “Слуги народу”: чому Київщина переходить від російського агента Бно-Айріяна до харківських бізнесменів

Питання звільнення нещодавно призначеного голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна остаточно вирішене, адже його роботою незадоволені на Банковій. “Моїй Київщині” стало відомо ім’я нового очільника КОДА, який буде представляти інтереси групи бізнесменів з Харківщини.

Варто розпочати з того, що Бно-Айріян увійде в історію як перший голова ОДА, який пробув на посаді менше 100 днів, адже його призначення відбулося 12 липня у Борисполі. Нагадаємо, що під час представлення Зеленським Бно-Айріяна громаді Київщини відбувся скандал – президент вигнав із зали секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка, якого назвав розбійником. Це стало мемом, який заполонив простори Інтернету. Не менш комічною виглядає ситуація з Бно-Айріяном, який уже став посміховиськом та відображенням першого всеукраїнського провалу партії “Слуга народу”, коли фактично однопартійці знищили свого…

Насправді досі не зрозуміло, чим керувався Бно-Айріян, коли погодився покинути “жирну” посаду у НЕК “Укренерго”, де він отримував зарплату близько 3,6 млн грн на рік. Імовірно, його однокурсник по КІМО Дмитро Разумков, який очолює партію “Слуга народу”, пообіцяв політичну кар’єру, проте, про неї можна забути.

Із переходом Бно на посаду чиновника, у мережі з’явилося про нього чимало цікавої інформації. Зокрема, він не захотів у офіційній біографії вказати, що працював головним спеціалістом у відділі аналітичної інформації “Газпрому” з 2007 по 2009 роки. Подейкують, що саме там вербують кадри для ФСБ. У прикордонній службі неофіційно підтвердили, що Бно після Революції Гідності часто літав через Мінськ до Москви…

Фактично Разумков врятував Бно від кримінальної справи, адже у НЕК він був одним із власників корпоративної карти “Укргазбанку”, яка дозволяла на місяць витрачати близько 200 тис грн. Контрольно-ревізійна служба, яка перевіряла роботу “Укренерго” у березні поточного року, виявила нецільове використання коштів з карти Бно-Айріяна, адже левова частина з них була витрачена на розваги у нічних клубах.

Варто додати, що Бно свого часу працював секретарем у посольстві України в Росії. З 2011 року займав посади у Міністерстві закордонних справ України, коли його очолював Костянтин Грищенко, який був вірним соратником Януковича. Коли Грищенка призначили віце-прем’єр-міністром, Бно-Айріян став одним із його радників. Є інформація, що наступним місцем роботи Бно стане МЗС України…

Хоча до Бно-Айріяна відразу після призначення головою ОДА було чимало питань у зв’язку з його далеко не білосніжною біографією та російським шлейфом, проте головну роль у знищенні його репутації зіграв журналіст та чинний депутат від “Слуги народу” Олександр Дубінський. Саме він виніс у публічну площину скандал із проведенням фіктивних конкурсів на посади керівників департаментів КОДА. Варто додати, що Бно за понад два місяці роботи не зумів звільнити своїх заступників, які дуже вдало працювали з попередньою владою.

Саме Дубінський першим оприлюднив інформацію, що Володимира Василенка хочуть призначити директором Департаменту регіонального розвитку. За його інформацією, Василенко наближений до голови облради Миколи Стариченка та депутата облради Олександра Поляруша з Білої Церкви. Хоч вони є представниками Радикальної партії Ляшка, але разом з депутатом обласної ради Львом Парцхаладзе від БПП та його братом-депутатом Георгієм Цагареїшвілі до останнього часу фактично контролювали частину будівельного ринку на Київщині. У результаті, призначення Василенка не відбулося, а конкурс на директора ключового департаменту області виграв заступник Бно-Айріяна Дмитро Назаренко, який прийшов у обладміністрацію ще за часів такого ж невдахи як і Бно – Олександра Горгана – маріонетки одіозного нардепа Ярослава Москаленка.

Причиною ще одного скандалу стало призначення директором Департаменту містобудування та архітектури КОДА Євгена Плащенка. Він виявився рідним братом товариша Бно-Айріяна – Олександра Плащенка, які разом реалізовували бізнес-проекти. За даними ЗМІ, Плащенко займався версткою та дизайном книги про енергетику на замовлення Бно-Айріяна, коли він працював на посаді заступника в “Укренерго”. Окрім того, новопризначений директор Євген Плащенко з’явився у КОДА за декілька тижнів до оголошення конкурсу, а потім “випадково” виграв його. За словами Бно, Плащенко просто хороша людина…

Насправді, при вирішенні головою КОДА кадрових питань щодо призначення директорів департаментів перетнулися інтереси бізнесменів – Ігоря Коломойського та Вадима Столара – які мають серйозні позиції у будівельній сфері. Від Коломойського до Бно приходили довірені особи, які вимагали призначити своїх людей у обладміністрацію, щоб лобіювати їх інтереси в подальшому. Розмова закінчилася скандалом, тому для “вирішення” проблеми долучився Дубінський, який виніс її у публічну площину. Завдяки популярності власних соцмереж йому вдалося дискредитувати Бно, зробивши з нього цапа-відбувайла. Як результат, Київщина з рук тіньового губернатора Володимира Коваля, дочка якого є офіційним керівником обласного осередку партії “Слуга народу” в області, переходить до харківських бізнесменів. За даними нашого видання, клопотати за Бно на Банкову ходили депутати-мажоритарники від Київщини, проте вплинути на дане рішення не вдалося…

Заміну Бно-Айріяну уже знайшли – столичну область очолить відомий у Харкові бізнесмен Олексій Чернишов. Зараз він позиціонує себе як засновник інвестиційної компанії VI2 Partners і голова Наглядової ради Українського клубу нерухомості. Проте, він не надто охоче говорить про початок своєї кар’єри у бандитському Харкові на початку 90-х років, адже саме в той час був зароблений стартовий капітал. Хоча в мережі Інтернет про одного з найвпливовіших людей Харкова інформації майже немає, адже його піарники все швидко підчищають, але нашому виданню достовірні джерела повідомили деякі подробиці з його біографії.

Чернишов за освітою економіст та юрист, а також пройшов курси в міжнародному Інституті управління проєктами. Його перше місце роботи було в компанії Telesens, яка займалася розробкою програмного забезпечення для телекомунікаційних підприємств. Уже до 2002 року Чернишову вдалося викупити компанію у німецьких інвесторів.

На початку 2000 він почав цікавитися будівельним бізнесом. Його бізнес-партнером виступає Олександр Фельдман – багаторазовий народний депутат України, один із найвпливовіших представників першої столиці України. Саме на початку століття Чернишов починає співпрацювати з компанією Фельдмана “АВЕК”, яка контролює найбільший ринок у Східній Європі “Барабашово”, який зараз перетворився на ТРЦ. У 2004 році Чернишов став віце-президентом “АВЕК”, а наступного року очолив компанію. Ринок і до цього часу приносить своїм власникам десятки мільйонів доларів на рік. У часи Януковича Чернишов викупив частину пакету акцій компанії Фельдмана.

Свого часу “Барабашово” було місцем рекету, бандитських розбірок, шахрайства та торгівлі контрабандою. Хоча зараз ситуація стала більш цивілізованою, проте елементи 90-х залишилися. Орендарі скаржаться  на постійний тиск з боку адміністрації, підвищення плати за квадратні метри, відключення світла та безпідставне розірвання договорів. Також там процвітає торгівля наркотиками, проте поліція закриває очі на такі “дрібниці”. У 2018 році силовики перевірили діяльність ринку і підтвердили, що там реалізують незаконно ввезений в Україну товар. При обшуках було вилучено понад 300 виробів із хутра на суму понад 2 млн грн, але, напевно, це лише вершина айсберга. У суді розглядаються справи про незаконну забудову на території ТРЦ та захоплення об’єктів нерухомості.

У 2012 році Чернишов заснував компанію Eastgate Development, яка займається будівництвом і пошуком інвестицій. Саме дана компанія була ініціатором побудови “Київської бізнес гавані” – масштабного оптово-промислового комплексу в районі столичної Троєщини. Проект назвали величезною аферою, адже за підрахунками експертів державні дотації будуть перевищувати відрахування у бюджет. Станом на жовтень 2018 року підготовлено проєкт землеустрою щодо відведення чотирьох земельних ділянок, який проходить процедуру погодження. Додамо, що площа виділеної землі становить 106 га.

Також Чернишов є ініціатором створення інвестиційної компанії VI2 Partners GmbH. Фірма має офіси у Празі та Києві, займається пошуком нових інвестицій та поглинанням дрібних компаній. Бізнесмен також є власником мережі супермаркетів “Фуршет”, торгові точки під які були викуплені у французької компанії “Ашан”, але сума угоди не розголошується. На якість роботи супермаркетів “Фуршет” скаржаться не тільки покупці, а й співробітники, яким постійно затримують заробітну плату, не дають лікарняних та принижують.

Але називати Чернишова самостійною особою не варто – він потрапляє в орбіту Коломойського, Фельдмана, Ложкіна та Райніна. Хоч Ложкін та Райнін працювали в АП часів Порошенка, проте вони вчасно переорієнтувалися та зробили значний внесок для перемоги Зеленського на виборах. Подейкують, що саме завдяки цьому головою Харківської ОДА залишається Юлія Світлична – протеже Райніна. Про важливість впливу Коломойського на політичний процес навіть не варто говорити, а от Фельдмана можуть недооцінювати, хоча даремно. Він уже давно робить масштабні внески у розвиток Єврейської громади Нью-Йорка, членом якої є Джаред Кушер – зять американського президента Дональда Трампа. Саме через Кушера українські олігархи мають можливість контактувати з американським лідером.

Насправді, звільнення Бно-Айріяна є першим дзвіночком системної кризи у партії “Слуга народу”, яка відбулася через відсутність нормальної партійної структури. Окрім того, на єдину пропрезидентську силу мають вплив олігархи та чиновники, які фінансували Зеленського до виборів, тому вже зараз намагаються лобіювати свої інтереси, які часто можуть перетинатися. Але дана подія має стати сигналом місцевим елітам Київщини, які до цього часу ще не встигли “позеленіти”, для побудови альтернативної сили, яка буде конструктивно протистояти “зеленим” на місцевих виборах…

Анатолій Тихий, “Моя Київщина

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *