Підприємці назвали недоліки закону про фінансовий моніторинг

З 28 квітня набув чинності закон про фінмоніторинг, який зобов’язує банки та фінансові компанії встановлювати особу клієнта та супроводжувати переказ коштів переліком даних про сторони операції.

Представники бізнесу розповіли порталу The Page, як закон вплине на роботу підприємців.

Представників бізнесу насторожує обов’язок юросіб щорічно підтверджувати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників. Також недоліком є надання права на «заморожування» активів та зупинення сумнівних операцій. Водночас не визначено, що таким правом можна скористатися, лише маючи підтверджені факти, а не здогадки, зазначила виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова.

Однак закон про фінмоніторинг необхідний для регулювання, адже відтепер підозрілі клієнти перевірятимуться прискіпливіше, а значить, відмивання коштів стане ще дорожчим, вважає партнер практики приватних клієнтів юридичної фірми Asters Олександр Онуфрієнко.

Зі свого боку Нацбанк запевнив, що закон не вплине на платежі та роботу онлайн-банкінгу, адже в банку вже є вся інформація про клієнта, тому підтверджувати її кожного разу не потрібно. Однак деякі незручності можуть виникнути в разі здійснення переказів через термінали. Відтепер, якщо сума переказу перевищує 5 тис. грн, доведеться надавати інформацію про платника та одержувача коштів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *