Підрив Каховської ГЕС: падіння рівня води та обстріл окупантами шляху евакуації людей

Підрив Каховської ГЕС: падіння рівня води та обстріл окупантами шляху евакуації людей

Рівень води на Миколаївщині та Херсонщині поступово зменшується. Але десятки населених пунктів лишаються затопленими. З Каховського водосховища вже втрачено понад 72%, або 14 395 куб. км води, повідомляє Міндовкілля.

За даними МВС, внаслідок знищення сховища загинули восьмеро у Херсонській області та дві людини – у Миколаївській. Ще десятки вважають зниклими. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

11 червня міністр внутрішніх справ Ігор Клименко звинуватив російських військових в обстрілі цивільних, яких евакуювали з лівого берега Дніпра. Тоді загинули троє цивільних, 10 травмовані. Журналісти BBC в Херсоні кілька днів тому на власні очі стали свідками обстрілу евакуйованих з берега ріки, контрольованого росіянами.

Підрив Каховської ГЕС: падіння рівня води та обстріл окупантами шляху евакуації людей

При цьому у понеділок перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кірієнко заявив, що це Україна начебто обстрілює місця розміщення евакуйованих із зони підтоплення. Деталей чи підтвердження він не надав.
“Рівень води падає стрімко. Зʼявляються дахи автомобілів, дерева, металеві конструкції, сміття. Є завдання це все швидко прибрати”, – заявив міністр внутрішніх справ, керівник з ліквідації наслідків підриву ГЕС Ігор Клименко.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За даними Херсонської ОВА, рівень води все ще перевищує норму на 3,1 метра, але продовжує зменшуватися. В області лишаються підтопленими 46 населених пунктів, із них: 32 (3 801 будинок) – на підконтрольній території, 14 – на окупованій. Евакуйовано 2 743 людей, з них 205 дітей та 76 маломобільних.

Загинули 8 людей, 42 вважаються зниклими, з них – 7 дітей. У районі природного парку “Нижньодніпровський” вода поступово сходить, продовжується обміління акваторії у нацпарку “Кам’янська Січ”, повідомляє Міндовкілля.

Миколаївщина

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що за ніч рівень води в місті зменшився на 6 см і зараз перевищує норму на 55 см.

“Рівень води річки Інгулець у створі Інгулецької зрошувальної системи повільно знижується. Натомість вода поступово продовжує прибувати в Миколаївській області”, – відзначив він. У регіоні підтоплено 31 населений пункт. Евакуювали 982 людей, серед яких 167 дітей. За словами керівника ОВА Віталія Кіма, в області внаслідок підтоплення постраждало 541 домогосподарство.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Кривий Ріг та Нікопольщина

За даними МВС, на Дніпропетровщині відсутнє водопостачання у майже 165 тис. домогосподарств у 32 населених пунктах. Воду підвозять.

Керівник Криворізької адміністрації Олександр Вілкул повідомив, що на Нікопольщині водопостачання припинили у Покрові, Марганці, частині Покровської, Томаківській, Мирівській та Червоногригорівській громадах. Він закликав мешканців Кривого Рогу скоротити споживання води.

“Підприємства вже до мінімуму скоротили споживання, у села поряд із містом, на які воду подає Кривбасводоканал, вода подається 4 години на день. Але головний споживач води – населення міста. Дуже важливо всім скоротити споживання води на 40%”, – сказав він.

Ситуація з хворобами

Міністр здоровʼя Ігор Кузін повідомив, що не зафіксовано спалахів інфекційних захворювань. На Херсонщині централізована вода відповідає нормам, але криниці не рекомендують, повідомляє МВС. Купання у водоймах заборонене. Віталій Кім повідомив, що у ріках Інгулець та Південний Буг перевищення вмісту кишкової палички, там заборонено купатися.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *