Податкові наслідки згідно з позицією ДПС: Що потрібно знати?

Податкові наслідки згідно з позицією ДПС: Що потрібно знати?

Заявниця є самозайнятою особою та перебуває на обліку як адвокат, який здійснює свою діяльність індивідуально. Заявниця є практикуючим адвокатом. З метою зайняття паралельно діяльністю медіатора заявниця просить надати ІПК з низки питань.

Позиція ДПС

За даними ДПС заявниця перебуває на обліку в контролюючому органі як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльністю (а саме займається адвокатською діяльністю індивідуально). Якщо заявниця планує проводити медіацію індивідуально як фізична особа, яка провадить НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ, вона не підлягає додатковому (окремому) взяттю на облік в контролюючому органі, оскільки вже перебуває на податковому обліку як самозайнята особа – адвокат. У цьому випадку достатньо буде подати заяву (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) за формою № 5-ОПП з позначкою «Зміни», в якій зазначити вид діяльності відповідно до КВЕД-2010. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ADVOKAT POST».

Діяльність з медіації класифікують у позиції 74.90 «Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.», де «н.в.і.у.» означає «не віднесена до інших угруповань».

Якщо заявниця бажає надавати послуги з медіації як ФІЗИЧНА ОСОБА – ПІДПРИЄМЕЦЬ, вона має зареєструватися як підприємець. У цьому випадку взяття на облік ФОП у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з ЄДР. При цьому якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Фізична особа, яка здійснює ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ та одночасно провадить НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

Якщо фізична особа, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, одночасно планує провадити НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ як медіатор, то облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження зазначених видів незалежної професійної діяльності та сплата податків і зборів може здійснюватися ОБ’ЄДНАНО.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *