Погіршено прогнози для економік єврозони та ЄС

Економіка єврозони цьогоріч скоротиться на 8,7%, а ВВП Європейського Союзу – на 8,3%.

Згідно останнього прогнозу Єврокомісії, в 2021 році економіка єврозони зросте на 6,1%, Євросоюзу – на 5,8%.

Європейська комісія зазначає, що обмеження, запроваджені для стримування поширення коронавірусної інфекції, скасовуються повільніше, ніж очікувалося.

«Оскільки скасування обмежувальних заходів відбувається повільніше, ніж передбачалося в нашому весняному прогнозі, наслідки кризи для економічної активності будуть серйознішими, ніж ми очікували», – йдеться в прогнозі.

За новими оцінками, ВВП єврозони у поточному році скоротиться на 8,7%, що стане рекордним падінням. Попередній прогноз, передбачав падіння на 7,7%.

Економіка ЄС цьогоріч скоротиться на 8,3%. Попередній прогноз передбачав падіння на 7,4%.

Водночас ЄК прогнозує, що в 2021 році ВВП єврозони зросте на 6,1%, ЄС – на 5,8%. Раніше прогнозувалося зростання ВВП відповідно на 6,3% та 6,1%.

«Економічні наслідки локдаунів будуть важчими, ніж можна було припустити. Ми продовжуємо плисти в штормових водах і стикатися з численними ризиками, включно із загрозою нової хвилі пандемії», – заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Оскільки обмежувальні заходи через пандемію припали переважно на II квартал 2020 року, саме в цьому кварталі падіння ВВП буде найбільш серйозним.

Прогноз інфляції для єврозони на 2020 рік підвищено до 0,3% у річному виразі з 0,2%, які очікували в травні, для ЄС – збережений на рівні 0,6%.

Прогнози інфляції в єврозоні та ЄС на 2021 рік підтверджено на рівні 1,1% та 1,3% відповідно.

Єврокомісія зауважує, що її прогнози пов’язані з високим ступенем невизначеності, ризики їх зниження зберігаються. Прогнози ґрунтуються на припущенні, що карантинні заходи в країнах ЄС поступово скасовуватимуть і другої хвилі пандемії не буде.

У 2020 році польська економіка скоротиться на 4,6%. Хоча спад в динаміці буде трохи більше, ніж прогнозували аналітики навесні (-4,3%), рецесія в Польщі буде найменшою у всьому ЄС.

Найрізкіші темпи економічного спаду серед країн єврозони цього року зафіксують Італія, Іспанія та Франція – відповідно на 11,2%, 10,9% та 10,6%. Прогнози для цих країн погіршено, в травні очікувалося зниження на 9,5%, 9,4% та 8,2%.

Єврокоміссія прогнозує, що ВВП Німеччини скоротиться на 6,3% цьогоріч та зросте на 5,3% наступного року. В 2021 році ВВП Італії зросте на 6,1%, Іспанії – на 7,1%, Франції – на 7,6%.

У січні-березні 2020 року ВВП єврозони скоротився на 3,8% та на 3,3% в усіх країнах Євросоюзу порівняно з четвертим кварталом минулого року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *