Покрокова інструкція: як зняти гроші з валютної картки

Покрокова інструкція: як зняти гроші з валютної картки

Українці багато їздять за кордон, активно ведуть бізнес із іноземними клієнтами, купують та продають у західних інтернет-магазинах, беруть участь в аукціонах. Для комфортного туру, шопінгу чи торгівлі потрібен спеціальний розрахунковий інструмент – валютна картка.

У цій статті ми розповімо, що таке валютна карта, які привілеї та обмеження діють для її власників і як зняти гроші з валютної картки, якщо терміново знадобилася готівка. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Мультифункціональний гаманець

Дебетова валютна карта – фінансовий інструмент, призначений для операцій на іноземній валюті. Оскільки протягом кількох десятиліть у світі стабільно котируються долар та євро, українські банки відкривають карткові рахунки саме у цих валютах.

Колись усі мріяли, щоб у гаманцях самі собою з’являлися гроші. У період автоматизації банківської системи це стало реальним. Звичайно, не кожна гривня перетворюється на сто євро, але деякі дива трапляються.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Зокрема, карти голд від банку-емітента Райффайзен Україна пропонують щонайменше три види пасивного доходу – валютний та гривневий депозити та кешбек.

Валютну картку Райф безкоштовно відкриває у євро чи доларах (на вибір). Поповнення картки готівковим та безготівковим способом – теж безкоштовне.

Як отримати валютний кеш

Перевести в готівку валюту можна в банкоматах і касах банків як в Україні, так і за кордоном. Комісія для клієнтів Райфу становить 1,5% плюс один долар чи євро в країні, та 1,5% + 3 долари чи євро за кордоном. У своїх банкоматах та касах Райф списує 1,2%.

При знятті готівки через українські банкомати валюта з рахунку автоматично конвертується у гривню. Тому порахуйте додатково комісію за конвертацію та приплюсуйте вартість послуг фінустанови, якій належить банкомат.

Якщо готівка потрібна саме у валюті, доведеться зробити замовлення в касі банку. Але врахуйте: згідно з постановою НБУ від 2022 року, на період воєнного стану в Україні діє ліміт на кеш. Так, у день зняти гроші з валютної картки ви можете у сумі еквівалентній 100 000 гривень, не більше.

За кордоном на переведення в готівку валюти для українців теж діють певні обмеження. Оскільки за кордоном із валютної картки ви знімаєте іноземні гроші, комісію за конвертацію не порахують – її немає.

Але буде, якщо знімете долари чи євро з гривневої картки. Щодо лімітів: на кеш із валютної картки – ліміт на суму еквівалентну 100 000 гривень на день. Якщо з гривневою – стільки ж, але на місяць.

Обмеження на обмін та продаж інвалюти

Продавати іноземну валюту за гривню готівкою та безготівкою можна скільки завгодно. Купувати дозволено готівку, а обмінювати долари на євро і навпаки – лише у безготівковій формі.

Клієнти Райфа роблять це через банкінг Raiffeisen Online. Там же заводять віртуальну валютну картку та за допомогою мобільних платіжних систем Apple Pay або Google Pay здійснюють безготівкові платежі.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *