Поляки виражають підтримку українцям, не дивлячись на конфлікт щодо експорту зерна

Поляки виражають підтримку українцям, не дивлячись на конфлікт щодо експорту зерна

Наразі у Польщі відбувається активний передвиборчий період, — парламентські вибори мають відбутися 15 жовтня. Попри емоції довкола експорту зерна і передвиборчу ситуацію, у Польщі не фіксується зростання негативного ставлення до українців, зауважив посол України в Польщі Василь Зварич в етері телемарафону.

Наразі у Польщі відбувається активний передвиборчий період, — парламентські вибори мають відбутися 15 жовтня. Зварич зауважив, що Україна сподівається, що для проблеми експорту зерна вдасться віднайти конструктивне рішення. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Landlord».

Нині польський уряд вивчає українську пропозицію, яка стосується транспортування зерна. Мовиться про новий механізм, тому польській стороні потрібно більше часу, щоб оцінити ефективність його роботи.

Немає збільшення негативного ставлення стосовно українців. Є усвідомлення того, що Україна бореться за свою гідність, свою незалежність, європейські цінності і за безпеку Польщі та ЄС. Ми відкриті до діалогу і вже відбулися розмови на рівні міністрів сільського господарства України і Польщі, ми представили свою дуже конструктивну пропозицію — як ми маємо контролювати свій експорт до країн-сусідів. Найголовніше, що діалог триває і сторони демонструють бажання і політичну волю – не загострювати негативні емоції, які не потрібні ні Польщі, ні Україні, ні Європі, – наголосив Зварич.

Нагадаємо, Україна напрацювала і представила до Європейської комісії план дій стосовно контролю за експортом.

Система гарантій контролю експорту зернових, яку запропонувала Україна на засіданні координаційної ради при Європейській Комісії, стала для Словаччини несподіванкою. Після її випробування і перехідного періоду Словаччина буде готова відновити імпорт українських агротоварів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Європейська комісія проаналізувала дані щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС. 15 вересня скасувала заборону на ввезення українського зерна до п’яти країн Європейського союзу.

14 вересня Національні збори Болгарії ухвалили рішення про підтримку скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня. Одначе, фермери Болгарії почали протести по всій країні у зв’язку з рішенням парламенту скасувати тимчасові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.

У Бухаресті під час двосторонньої зустрічі з прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем, міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що наразі українське зерно вже експортується через хорватські порти.

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що уряд створив транзитні коридори для експорту українського зерна до тих країн, котрі потребують, пише PAP. Дуда зауважив, що необхідно збільшити потужність транзитних коридорів для українського зерна.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *