Помічники депутатів. Хто вони та звідки беруться?

Понад тисячу нових помічників з’явилося в українських народних депутатів протягом 2016-2018 років. Серед них — діти колег-депутатів, колишні «беркутівці», скандальні прокурори та екс-регіонали. А один з депутатів навіть узяв на роботу власну невістку.

Ми зібрали інформацію про нових помічників депутатів за 2016-2018 роки та оновили базу даних «Посіпаки» — спільний проект Слідства.Інфо, Hromadske.ua та «Канцелярської сотні», — проаналізували дані про нових помічників депутатів поточного 8-го скликання та склали власні рейтинги.

Оскільки згідно з законом помічник депутата повинен всебічно допомагати народному обранцю виконувати обов’язки, може здаватися, що чим більше в парламентаря помічників, тим ефективніше він працює. Але це не зовсім так. Ми з’ясували, що народні обранці, які мають по тридцять помічників, далеко не завжди продукують більше за всіх законів.

Експерт та співзасновник громадської організації StateWatch Олександр Лємєнов вважає, що кількість далеко не завжди означає якість. “Мені не зрозуміло, насправді, навіщо набирають так багато людей, – каже Лємєнов, – Вони абсолютно нефункціональні, і одна четверта чи одна п’ята лише працюють з депутатом, решта – не працюють. Це, фактично, «мертві душі»”.

Які депутатські фракції та групи – чемпіони з кількості нових “посіпак”

Помічники депутатів. Хто вони та звідки беруться?

Найбільше помічників, закономірно, виявилося у президентської фракції “Блок Петра Порошенка”, адже вона є й найбільшою в парламенті. За останні два роки депутати цієї фракції взяли на роботу 412 помічників. Наприклад, колишній журналіст, а нині — депутат від БПП Володимир Ар’єв працевлаштував помічником Даніеля Логвинського, сина нардепа від «Народного фронту» Георгія Логвинського.

Власне, фракція “Народного фронту” опинилась на другому місці за кількістю нових помічників. Допомагати депутатам з цієї фракції зголосились 210 нових «посіпак». Серед нових цікавих облич – чинний правоохоронець, поліцейський київського полку поліції особливого призначення Віктор Ейсмонт. Він  працює помічником на громадських засадах у «нарфронтівця» Євгена Дейдея, якого медіа пов’язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Ейсмонта, який у часи Революції Гідності працював у спецпідрозділі “Беркут”, судять за участь у розгоні студентського Майдану 30 листопада 2013 року. Сам Дейдей знає про майданівське минуле свого помічника, але вважає, що його варто пробачити. Адже Ейсмонт, мовляв, воював на сході України і свою вину спокутував.

На третьому місці за кількістю нових помічників  – позафракційні депутати. За останні два роки з ними почали працювати 184 помічники. Нашу увагу привернув новий помічник  Віктора Балоги Іван Цар, який тривалий час працював ужгородським міжрайонним прокурором. На початку цього року його син Іван Цар-молодший намагався стати прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Під час співбесіди Дар’я Каленюк з Центру протидії корупції ставила йому питання щодо статків його родини. Івану Царю-старшому це не сподобалося і він поскаржився на Каленюк керівнику САП Назару Холодницькому. Цікаво також, що раніше Цар-молодший, який хотів стати антикорупційним прокурором, намагався приховати від Національного агентства із запобігання корупції, майна на 465,9 тисяч гривень.

На четвертому місці – фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». У депутатів з цієї фракції 88 нових помічників. А одразу ж за ними  – фракція Радикальної партії Олега Ляшка з 87 новими помічниками. Голова фракції Олег Ляшко взяв до себе помічником колишнього багаторічного очільника Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Юрія Зінченка. Цей завод належить донецькому олігарху Рінату Ахметову. Більше того – на початку 2018 року Юрій Зінченко очолив виконком Радикальної партії. Медіа неодноразово повідомлялипро зв’язок між Рінатом Ахметовим та Олегом Ляшком, тепер він виглядає ще стрункішим.

На шостому місці опинилась фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» з 69-ма новими помічниками, на сьомому – депутатська група «Воля народу», в неї на десять помічників менше. На восьмому – політична фракція «Опозиційний блок» з 55 новими “посіпаками”. Останнє місце посідає депутатська група «Відродження» з 31 новим помічником.

Утім, попри невелику кількість новеньких помічників у партіях, які посіли останні місця – серед них ми також знайшли цікавих “посіпак”.

Наприклад, нардепові Антону Кіссе з депутатської групи «Партія «Відродження» у роботі допомагає власна невістка. Його помічниця Олена Кіссе (донедавна Завальна) є дружиною сина депутата Геннадія Кіссе. Вона, до речі, працює помічницею на постійній основі, тобто отримує зарплату з держбюджету. Ми хотіли запитати Антона Івановича про ймовірний конфлікт інтересів і зателефонували йому, однак, під час питання народний депутат кинув слухавку.

Хто з нардепів набрав найбільше нових помічників?

Помічники депутатів. Хто вони та звідки беруться?

Ми також підрахували, хто з депутатів найбільше поповнив свої команди за останні два роки.

Четверте місце в нашому рейтингу займає Дмитро Лінько з Радикальної партії Олега Ляшка. Лінько взяв на роботу аж з 15 нових помічників. Загальна ж кількість помічників депутата зросла до 29.

Третє місце посідає депутат від «Батьківщини» Юрій Одарченко з 16-ма новими людьми. Це збільшило кількість його помічників до 29.

На другому місці депутат від «Волі народу» Станіслав Березкін. Він узяв на роботу аж 17 нових людей. Однак у порівнянні з колегами, у нього не така вже й велика команда “посіпак” – всього 24 помічники.

Лідером нашого рейтингу став колега Березкіна з “Волі Народу” Сергій Шахов. За останні роки він взяв собі на допомогу аж 19 нових помічників і збільшив свою команду до 26 помічників загалом.

Депутати Одарченко та Шахов набули депутатських повноважень лише у 2016 році. Цим можна пояснити їхнє активне поповнення помічниками.

Згідно з “Положенням про помічника-консультанта народного депутата України”, помічник народного депутата зобов’язується всебічно допомагати народному обранцю, виконувати його доручення та завдання, що спрямовані на виконання депутатом своїх обов’язків. Та чи передбачає більша кількість помічників ефективнішу роботу обранця?

Ось що говорить статистика. Серед четвірки депутатів, які стали лідерами нашого рейтингу за кількістю нових помічників, найактивнішим у Верховній Раді був Дмитро Лінько (28 помічників, з яких 19 нових). За поточну каденцію він був співавтором 128 законопроектів, з яких 15 стали законами. Сергій Шахов, відносно новий парламентар, став співавтором 59 законопроектів, з яких 9 набрали чинності.

Найменш активними серед них були Станіслав Березкін, який став співавтором 25 законопроектів, з яких лише один став діючим законом, та Юрій Одарченко, який став співавтором 39 законопроектів, жоден з них не набрав чинності.

Для порівняння: Мустафа Найєм з фракції “Блок Петра Порошенка” має у своєму розпорядженні 16 помічників. При цьому, протягом поточної каденції він був співавтором законопроектів 155 разів, 34 з них стали законами. Оксана Сироїд з “Самопомочі” має 11 помічників, однак стала співавтором 96-ти законопроектів, з яких 17 стали чинними. Вікторія Сюмар із “Народного фронту” має лише двох помічників, однак це не завадило їй стати співавтором 164 законопроектів, з яких 47 набрали чинність.

Це говорить про те, що для ефективного виконання функцій народного обранця зовсім не обов’язково мати десятки помічників.

Александр Гуменюк, Слідство.Інфо

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *