Помилки ТЦК обертаються штрафами для українців – адвокат про проблему

Помилки ТЦК обертаються штрафами для українців – адвокат про проблему

Десятиліттями військкомати оформлювали документи із помилками та неточностями, а тепер за це каратимуть самих громадян.

Чимало українців можуть отримати незаконні штрафи від ТЦК через помилки в документах, які допустили в минулому самі ж військкомати. Про це заявив адвокат Роман Кичко. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «УНІАН».

“Ставили відмітки багато років тому, неправильно писали формулювання, неправильно посилались на вимоги закону. Колись був військкомат, а зараз ТЦК, люди помінялись, а суть структури залишилась. Вони штрафують людину за свої власні помилки. Ніхто раніше не роз’яснював жодних деталей, як у них що працює, а зараз намагаються штрафувати і наздоганяти ті всі прогалини, які вони самі і допустили”, – каже юрист.

Кичко наводить приклад із строками проходження військово-лікарської комісії. За законом, висновки ВЛК діють 5 років у мирний час і 1 рік у воєнний час. Тобто в теорії військовозобов’язані навіть у мирний час повинні проходити ВЛК щоп’ять років. Однак, за словами Кичка, обов’язок проходити комісію виникає лише на підставі отримання громадянином відповідної повістки на ВЛК.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Я з особистого досвіду знаю випадки, коли ТЦК не давали людині повістки на ВЛК і їх це не турбувало. А коли людина до них приходила по відстрочку, вони намагались її оштрафувати за те, що вона не пройшла ВЛК. Це незаконно. Оштрафувати можна, коли була повістка, а людина за нею не з’явилася”, – наголошує Кичко.

Інші новини про військовий облік

Як писав УНІАН, за несвоєчасне оновлення облікових даних військовозобов’язані не будуть отримувати автоматичні штрафи. Як пояснив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін, існує відповідна процедура, яка може тривати від трьох місяців до року.

Адвокат Роман Кичко додає, що після 16 травня в закон додали поправку про те, що штраф взагалі не накладається на особу, якщо її облікові дані працівник ТЦК може самостійно взяти чи отримати із державних реєстрів. Наприклад, від податкової, РАЦСу чи навіть банків.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *