Портфель ОВДП у банків майже досяг максимуму для українського ринку — глава НБУ Шевченко

Обсяг фінансування банківським сектором державного боргу становить майже 35%. Це максимальний рівень для українського ринку.

Про це глава Нацбанку Кирило Шевченко сказав в інтерв’ю.

«Є загальносвітові індикатори обсягів фінансування держборгу банківською системою у відсотках від депозитної бази. Так от, 35% від депозитної бази — це максимальний показник для нашого ринку. Наразі він у нас становить майже 35%. Оці майже 35% і є відповіддю на запитання про те, як я до цього ставлюся», – зазначив він.

Відповідаючи на питання про те, чи готовий Нацбанк викуповувати ОВДП на вторинному ринку, Шевченко сказав, що «розвиток вторинного ринку не повинен мати на меті приховану емісію».

«Ми точно не будемо створювати цей ринок для того, щоб приховано фінансувати бюджет. Мета НБУ – це цивілізований вторинний ринок ОВДП. І наразі у нас таки рівень інституціональної довіри, що ми впораємося», – заявив глава НБУ.

За даними Національного банку, в 2019 році портфель ОВДП у власності українських банків скоротився на 40,2 млрд грн, або на 10,7% – до 334,3 млрд грн. З початку 2020 року він збільшився на 29% – до 435,5 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *