Пожежникам, які гасили вогонь на нафтобазі у Василькові, та сім’ям загиблих присудили 100 млн грн компенсації

Пожежникам, які гасили вогонь на нафтобазі у Василькові, та сім’ям загиблих присудили 100 млн грн компенсації

Обухівський суд Київської області вирішив стягнути з ТОВ «Побутрембудматеріали» 100 млн грн моральної компенсації на користь 11 потерпілих від пожежі на нафтобазі у червні 2015 року.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 20 травня.

Пожежники в суді стверджували, що винні в пожежі саме власники, оскільки резервуари на нафтобазі стояли близько один від одного і вогонь перекидувався. В результаті вибуху пожежників розкидало в різні боки і вони отримали сильні опіки. Потім чоловіки довгий час лікувалися, отримали групи інвалідності. Від держави їм виплатили по 70 тис. грн.

Трьом позивачам суд стягнув по 15 млн грн, трьом – по 10 млн грн, іншим п’ятьом – по 5 млн грн.  Відмінність задоволеного розміру шкоду визначена судом із врахуванням глибини страждань, сімейного і соціального стану, наявності утриманців та годувальників. Зокрема враховано, що один пожежник не тільки сам обгорів, а й втратив єдиного сина, також пожежника. Інша потерпіла втратила єдиного годувальника – чоловіка, самостійно утримує неповнолітню дитину, а тому також діяла в інтересах доньки загиблого.

При визначенні розміру шкоди суд врахував ставлення власники нафтобази як винної особи до скоєного та потерпілих, відмову у наданні допомоги та ознак турботи про травмованих пожежників та близьких загиблих, невжиття будь-яких реальних заходів щодо добровільного відшкодування шкоди, фактичну відмову протягом чотирьох років хоча б висловити співчуття сім’ям загиблих і травмованих.

Звітом Урядової комісії підтверджено загибель 6 осіб та травмування 16 осіб. Пожежа тривала з 17 години 8 червня по 10 годину 20 червня 2015 року. В гасінні пожежі загалом брало участь 939 осіб та 117 одиниць спецтехніки. У звіті йдеться, що нафтобаза ТОВ «Побутрембудматеріали» через порушення містобудівного законодавства, правил технічної, пожежної та екологічної безпеки функціонувала як аварійно-небезпечний об’єкт. Пожежа становила загрозу для життя людей кількох населених пунктів через близькість нафтобази до військового складу боєприпасів і ще гіршого розвитку подій вдалося уникнути лише внаслідок самовідданій роботі пожежників.

Представники ТОВ «Побутрембудматеріали», ТОВ «Парком Транс» і ТОВ «Укртрансоіл-2009» проти позову заперечували повністю. Зазначали, що подія дійсно мала місце, пожежа відбулась на нафтобазі, власником якої є ТОВ «Побутрембудматеріали». Експлуатацію об’єкта на момент виникнення пожежі здійснював орендар – ТОВ «Парком Транс», а інші відповідачі не мали відношення до нафтобази. Також вказували, що немає вироку суду про притягнення кого-небудь до відповідальності, зв’язку між своїми діями і моральною шкодою не вбачають, вважають позовні вимоги необґрунтованими та недоведеними, а саму позовну заяву – передчасною.

У підсумку суд вирішив, що відповідати має саме власник – ТОВ «Побутрембудматеріали». При цьому суд зазначив, що компанія, визнаючи ступінь своєї відповідальності, повинна була самостійно, без звернення до суду, намагатись мінімізувати збитки та запропонувати допомогу у будь-якому вигляді. Але власник нічого не зробив,  поклавши відповідальність на третіх осіб.

Посилання власника нафтобази на відсутність вироків суд вважає необгрунтованими, оскільки в межах розгляду цієї цивільної справи з достатнім ступенем переконливості об’єктивно доведено винуватість саме ТОВ «Побутрембудматеріали» у спричиненні моральної шкоди. Також суд врахував матеріальний стан компанії, зокрема, що вона володіє значною кількістю нерухомості,  в тому числі нафтобаз і автозаправних комплексів, а тому спроможна відшкодувати шкоду.

Генеральною прокуратурою 1 липня 2016 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області скеровано обвинувальний акт щодо представників нафтобази, але як з’ясувалось згодом всі позивачі, котрі травмувались під час пожежі та члени сімей загиблих пожежників не зазначені в ньому в якості потерпілих і цивільними позивачами. Тільки у лютому 2019 суд закінчив підготовче засідання і перейшов до розгляду справи.

Фірма «Побутрембудматеріали» належить панамському офшору «Соферіно Касас.  Ес.Ей». Раніше засновниками були Андрій Біба і Валентина Ушакова – теща екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *