Прем'єр заявив, що за рік Україна збільшила кількість розмінувальних операторів у три рази, але необхідно більше

Прем’єр заявив, що за рік Україна збільшила кількість розмінувальних операторів у три рази, але необхідно більше

Україна, найбільш замінована на сьогодні країна у світі, за рік після проведення в Загребі першої міжнародної конференції з розмінування збільшила кількість операторів протимінної діяльності з 19 до 56, а кількість машин із розмінування – з 32 до майже 100, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Але цього недостатньо. Їхню кількість необхідно збільшувати”, – заявив прем’єр на відкритті Другої щорічної конференції з питань протимінної діяльності в Україні (Ukraine Mine Action Conference, UMAC-2024) у Лозанні (Швейцарія) в четвер. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Шмигаль нагадав, що приблизно чверть території України забруднена мінами та вибухонебезпечними залишками війни (ВЗВ).

Прем'єр заявив, що за рік Україна збільшила кількість розмінувальних операторів у три рази, але необхідно більше

“144 тис. кв. км – це три площі Швейцарії”, – зазначив глава українського уряду, додавши, що ця проблема зачіпає життя мільйонів українців.

Він зазначив, що за оцінками експертів, за відсутності дій 9 тис. цивільних можуть загинути від мін і ВЗВ, країні необхідно приблизно 10 тис. саперів, щонайменше $7 млрд на розмінування і сотні відповідних машин.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Шмигаль наголосив, що за рік Україна досягла значного прогресу в цій діяльності, зокрема, ухвалила Нацстратегію протимінної діяльності до 2030 року разом зі стратегічним планом розмінувати якомога більше території до 2033 року, запустила цілісний ринок і конкурентну систему у сфері розмінування, що дало змогу суттєво наростити кількість операторів протимінної діяльності, яких вибирають на аукціоні, та налагодити виробництво протимінних машин усередині країни й використання інноваційних систем і технологій, включно зі штучним інтелектом.

Водночас, повторив прем’єр, необхідно ще більше зусиль, і тому Україна закликає підтримати Коаліцію на підтримку протимінної діяльності в країні та Лозаннський заклик до дій, що буде заключним документом цієї конференції.

“Закликаю весь цивілізований світ збільшити підтримку в сфері розмінування”, – заявив Шмигаль.

За його словами, існують також хороші можливості для локалізації виробництва машин розмінування та налагодження спільного їх виробництва в Україні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *