ПриватБанк незаконно вимагає від переселенців підтвердження місця проживання — правозахисники

Правозахисники громадської організації «Донбас-SOS» заявляють, що вимоги банку є незаконними.

«Консультанти „ПриватБанку“ посилаються на Закон „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення“, — заявляють правозахисники. — Однак даний закон вже втратив чинність».

Активісти стверджують, що згідно з цим законом, банки мають право отримувати паспортні дані та відомості про місце проживання або перебування клієнта, тобто дані про його реєстрацію в паспорті та/або дані довідки ВПО.

Додаткові перевірки, якщо ці дані вже є, не потрібні.

Масові перевірки потрібні тільки тоді, коли мова йде про «високоризикових» клієнтів, зареєстрованих в юрисдикціях, що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, залучених до сфери боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (ст. 7 закону).

Але це стосується переселенців, оскільки вони є громадянами України та мешкають в Україні. Також у жодному списку юрисдикцій, які перебувають під спеціальним контролем, немає ні тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, ні України, ні Росії.

«Тим, хто зіткнувся з подібними листами від «ПриватБанку», ми пропонуємо направити на офіційну адресу банку письмову заяву з проханням роз’яснити причини такої вимоги, — рекомендують правозахисники.

Якщо хтось дійсно зіткнеться з блокуванням валютних рахунків на цій підставі, повідомляйте в Національний банк України, а також на нашу Гарячу лінію”.

Телефон Гарячої лінії ГО «Донбас-SOS» — 0-800-309-110

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *