Приватні СІЗО в Україні: міф чи реальність?

Міністр юстиції України Денис Малюська публічно в ефірі одного з телеканалів заявив про готовність створити приватні СІЗО.

Чи реально «запустити» такий бізнес в Україні, з’ясовував LegalHub.

«Такі СІЗО будуть знаходитись під українською юрисдикцією.  Наразі, це ідея. Але ми вже розробляємо нормативно-правові акти для приватних СІЗО. По суті, це будуть готелі «спецрежиму», що знаходитимуться під охороною», – пояснює Малюська.

Тобто, як пояснив міністр юстиції, в Україні існуватимуть як державні, так і приватні СІЗО.

Останні генеруватимуть прибутки, які будуть витрачені на державні слідчі ізолятори.

«Крім того, приватні СІЗО розвантажать слідчі ізолятори в Києві, Херсоні та Одесі, які нині переповнені», – додав міністр.

Щоправда, Малюська так і не пояснив джерело прибутку приватних СІЗО як бізнесу.

Хоча, якщо мова іде про «готель з посиленою охороною», то можна зробити припущення, що «гості» такого СІЗО самі платитимуть за своє перебування.

На думку правників, для створення системи приватних СІЗО необхідні значні капіталовкладення.

«Благодійністю ніхто займатись не буде, і за власний кошт утримувати ув’язнених в СІЗО теж ніхто не буде. Це бізнес. Тому, необхідно в держбюджеті передбачити кошти для компенсації власникам приватних СІЗО. На сьогоднішній момент, в держбюджеті відсутні можливість навіть утримувати існуючі СІЗО в належному стані», – пояснює правознавець та адвокат Ростислав Кравець.

Він також додав, що в умовах мінливого податкового законодавства, приватні СІЗО як бізнес можна вважати досить ризикованим.

«Яким чином приватні СІЗО стануть бізнесом поки не зрозуміло, адже 99% тих хто перебуває під слідством – це люди які не зможуть заплатити з власної кишені за своє перебування в приватному СІЗО, навіть якщо конфіскувати їхнє майно», – підкреслив Кравець.

LegalHub

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *