Прогноз експерта: чи отримає Україна F-16 до кінця літа

Прогноз експерта: чи отримає Україна F-16 до кінця літа

Експерт наголосив, що Україна отримає лише незначну частину від потрібної кількості літаків. Раніше західні ЗМІ повідомляли про те, що винищувачі F-16 будуть в Україні вже за кілька тижнів.

Головний редактор Defense Express Олег Катков в інтерв’ю Radio NV розповів, наскільки реальний такий прогноз і скільки літаків спочатку отримає Україна. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «УНІАН».

“Тут дуже важко бути оптимістом. Оптимістично лише те, що хоча б уточнюють, що йдеться про це літо. Тому що всі пам’ятають, як говорили і про зиму, і про перші квартали, і про весну, і просто про літо. [До кінця] літа залишився один місяць, тому будемо сподіватися, що йдеться про це літо”, – зазначив експерт.

Водночас Катков нагадав, що президент України Володимир Зеленський раніше оголосив реальну потребу у цих літаках – 128. При цьому Україна в найближчій перспективі має отримати лише 10−20 літаків.

“Навіть не півсотні, які нічого не змінять. Потрібно значно-значно більше”, – наголосив він.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Україна загалом, якщо брати всі обіцяні машини, які в теорії можуть бути передані від Нідерландів, Данії, Бельгії і Норвегії, [отримає] 79. І це з умовою того, що вони будуть передаватись, зокрема Бельгією, до 2028-го року. Тобто ні про яку короткострокову перспективу, яким чином набрати відповідну кількість машин, не йдеться”, – каже експерт.

Крім того, коментуючи ідею про те, що США можуть передати додаткові F-16 Україні, Катков зазначив, що це “виключно теорія, на практиці цього не буде”.

“Навіть якщо була б якась інша позиція, більш м’якіша у Вашингтоні, вони не можуть цього зробити, тому що зараз у США критичний брак самої авіації. Конгрес проти списання машин. І те, що вони списують, це вже той мотлох, який навіть не завжди годиться для того, щоб бути мішенню”, – підкреслив він.

Винищувачі F-16 для України

Раніше The New York Times писав, що Україна перебуває за крок від розгортання перших американських винищувачів F-16, але все ще стикається з серйозними проблемами, які можуть навіть загостритися. Йдеться про посилення атак росії на українські летовища, а також брак навчених пілотів та обслуговуючого, допоміжного персоналу.

Прогноз експерта: чи отримає Україна F-16 до кінця літа

Винищувачі F-16

Також WSJ повідомляло, що США оснастять поставлені Україні винищувачі F-16 сучасним озброєнням, включно з ракетами класу “повітря-повітря”. При цьому, як вказують експерти Defence Express, у переліку озброєння немає критично важливої позиції – крилатої ракети AGM-158 JASSM, що за характеристиками аналогічна до Storm Shadow.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *