Програма "Резерв+" не відповідає закону - думка адвоката

Програма “Резерв+” не відповідає закону – думка адвоката

Всі військовозобов’язані повинні мати при собі паспорт та військово-обліковий документ, бо додаток Резерв + знаходиться поза законом. Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Згідно з законодавством всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати з собою військово-облікові документи та паспорт. Тому наявність оновлених даних та відстрочки не впливає на необхідність мати з собою військово-обліковий документ. Хоча у громадян дійсно можуть бути відстрочки і так далі. Тому об’єктивно тут нічого такого не відбувається. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «i-ua.tv».

Що стосується додатка Резерв +, то є велика кількість запитать до цієї програми та уряду, й СБУ. Адже юридичний статус цієї програми ніде не підтверджено. Тому на підставі чого вона має доступ до реєстру та яким чином вона захищається, на сьогодні нормативних актів немає. При цьому в Міноборони пишаються, що понад 2 млн оновили свої дані за тиждень. Хоча чомусь цього не було зроблено за 30 років, тому не знаю, чим тут пишатися. Однак оновлення даних у цій програмі законом не передбачено. Тобто людина має самостійно приїхати до ТЦК або до ЦНАП, або ж оновити дані через військовий кабінет військовозобов’язаного», — каже Р. Кравець.

Він підкреслив, що не зрозуміло, в якому правовому полі діє додаток Резерв +. Крім того, жодним документом не підтверджено, що програма Резерв + є захищеною. Немає сертифікатів безпеки. А, що в ЗМІ поширюють, що це був перероблений щоденник е-щоденник, то це викликає певні сумніви в адекватності осіб, які запустили цю програму та за допомогою неї намагаються збирати важливу інформацію про військовозобов’язаних, та вносити в реєстр відповідні зміни”, — підкреслив Р. Кравець.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За його словами, українці повинні розуміти, що за законом ця програма непередбачена, як інструмент для оновлення даних.

«Чому через неї оновлюють дані питання до уряду та СБУ. Тому користувачі цієї програми зможуть оновлювати дані повторно, або ж їм запропонують з’явитися у ТЦК чи ЦНАП. Це припущення, але може бути будь-що, бо ця програма поза законом», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що всі військовозобов’язані повинні мати при собі паспорт та військово-обліковий документ. Ні витяг із ЦНАПу, ні мобільний застосунок «Резерв +» не можуть замінити військовий квиток. Про це в інтерв’ю виданню пояснив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майора Роман Істомін.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *