Промінвестбанк продав партнеру ICU 5-мільярдний борг “Укрзалізниці” з дисконтом 30%

За даними Промінвестбанку, обсяг виданих ним кредитів для транспортної галузі в І кварталі впав на 4,9 млрд грн.

При цьому банк зауважує, що в лютому він відступив права вимоги за кредитами позичальника-держпідприємства “за 70% від валової балансової вартості станом на 31 грудня 2018 року” (цитата).

У цьому ж контексті Промінвестбанк вказує на валову заборгованість позичальника-держпідприємства на 4,9 млрд грн (після вирахування резерву – 2,45 млрд грн).

Як писав Finbalance, обсяг позовних вимог Промінвестбанку до “Укрзалізниці” та її територіальних підрозділів сягав під 200 млн дол.

Згідно з судовими матеріалами, у лютому Промінвестбанк відступив права вимоги до “Укрзалізниці” за низкою кредитних договорів (у т.ч. №20-3459/2-1№20-3759/2-1№20-3760/2-1№20-3761/2-1№20-3763/2-1№20-3764/2-1) для компанії VR Global Partners – партнера групи ICU в проектах “зеленої” енергетики.

VR Global Partners пов’язують з VR Capital Group, яку створив інвестбанкір Річард Дітц (Richard Deitz) – у минулому він був одним із засновників інвесткомпанії “Ренесанс Капітал” (як повідомлялося, після кризи 1998 року продав свою частку в “Ренесансі”).

У лютому 2019 року “Укрзалізниця” публічно заявляла про спроби Промінвестбанку продати її кредитну заборгованість для третіх осіб. “Укрзалізниця” наголошувала, що виступає проти цього та “наполегливо рекомендувала потенційним зацікавленим сторонам утриматися від такої транзакції” (цитата).

У свою чергу Промінвестбанк заявляв, що видав кредити для дочірніх структур “Укрзалізниці” на понад 150 млн дол, які не були своєчасно погашені. Банк запевняв, що “Укрзалізниця” спонує його до дисконтування боргу.

P.S. 

Промінвестбанк продав борг “держпідприємства-позичальника” після того, як у кінці січня 2019 року Верховний Суд частково задовольнив апеляційну скаргу банку на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018 про забезпечення позову (“приватівців”, – ред.) у справі про стягнення сум з РФ (за рішенням Арбітражного суду м. Гаага, Нідерланди), якою було встановлено заборону банку здійснювати будь-які дії щодо відчуження майна.

“Верховний Суд зняв заборону щодо розпорядження активами, які належать на праві власності банку. Заборона продовжить дію лише щодо майна, яке належить на праві власності Російській Федерації”, – констатує Промінвестбанк.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *