Проти судді, яка призупинила ліцензію авіакомпанії SkyUp Airlines, відкрили дисциплінарне провадження

19 липня 2019 року Перша Дисциплінарна палата ВРП розглянула питання про відкриття дисциплінарної справи чи відмову у її відкритті проти судді Баришівського районного суду Київської області Олени Леонідівни Литвиненко.

До Вищої ради правосуддя надійшли:

– 6 червня 2019 року скарга адвоката Дмитра Ігоровича Толкачова, подана в інтересах ТОВ «Авіакомпанія Скайап» (далі — Авіакомпанія);

– 15 липня 2019 року скарга народного депутата України Антона Юрійовича Геращенка на дії судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л.

За вказаними зверненнями було проведено перевірку, результати якої розглянуто на засіданні Першої Дисциплінарної палати ВРП 19 липня 2019 року.

Під час попереднього вивчення дисциплінарних скарг встановлено, що ухвалою судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. від 24 травня 2019 року призупинено дію ліцензії на право перевезення пасажирів повітряним транспортом.

Застосовуючи такий захід забезпечення позову, вказана суддя фактично зупинила господарську діяльність Авіакомпанії, що є втручанням у діяльність товариства.

Під час вирішення питання про наявність чи відсутність підстав для забезпечення позову суддя взяла до уваги лише думку позивача, проігнорувавши інтереси відповідача та інших користувачів, пасажирів.

Доповідач — член ВРП Віктор Шапран повідомив, що, на думку скаржників, ухвалюючи рішення про застосування заходу забезпечення позову у вигляді призупинення дії ліцензії на право перевезення пасажирів повітряним транспортом, суддя порушила норми матеріального та процесуального права, що призвело до негативних наслідків, оскільки фактично здійснила втручання в господарську діяльність Авіакомпанії.

За результатами перевірки Перша Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що відомості, викладені у скаргах адвоката Толкачова Д.І. та народного депутата України Геращенка А.Ю., можуть свідчити про наявність у діях судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. ознак дисциплінарного проступку, передбаченого підпунктом «а» пункту 1 та пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що призвело до порушення правил щодо юрисдикції, умисне або внаслідок грубої недбалості допущення порушення прав людини і основоположних свобод або інше грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків).

Враховуючи зазначене, 19 липня 2019 року Перша Дисциплінарна палата ВРП, керуючись статтями 46, 49 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», статтею 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ухвалила відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. на підставі скарг адвоката Толкачова Д.І., поданих в інтересах Авіакомпанії, та народного депутата України Геращенка А.Ю.

Вказана ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до Регламенту Вищої ради правосуддя наступним етапом дисциплінарного провадження щодо судді є розгляд дисциплінарної справи та ухвалення рішення про притягнення або відмову в притягненні до дисциплінарної відповідальності під час засідання Дисциплінарної палати ВРП.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *