Путін стягує ППО для охорони своєї дачі, експерти кажуть, що удари ракетами будуть більш ефективними

Путін стягує ППО для охорони своєї дачі, експерти кажуть, що удари ракетами будуть більш ефективними

Низка західних ЗМІ повідомила цього тижня, що резиденція президента росії Володимира Путіна на озері Валдай нещодавно була укріплена кількома системами протиповітряної оборони. Це, на думку експертів – реакція на збільшення активності українських безпілотників, пише Голос Америки.

На зенітний комплекс, який можна помітити на супутникових знімках Google, звернула увагу російська служба Радіо Свобода. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ИнфоРезист».

Як пише Newsweek, супутникові знімки підтверджують наявність принаймні семи систем ППО, розподілених навколо комплексу, що посилено охороняється.

Як повідомляло Радіо Свобода, раніше систему ППО «Панцир-С1» ЗМІ помітили у 10 кілометрах від резиденції Путіна в Ново-Огарьові, ще кілька систем ППО були виявлені приблизно за два кілометри від аеродрому Остаф’єво, який належить Міноборони РФ, а також неподалік імовірної резиденції Путіна біля Красної Поляни в Краснодарському краї.

У публікаціях видання Nexta було ідентифіковано ще 11 мобільних зенітно-ракетних систем С-300/400 і кілька радіолокаційних станцій дальнього радіуса дії, розміщених навколо резиденції у Валдаї, пише Newsweek і додає, що військові аналітики не виключають, що серед густого лісу їх може ховатися ще більше.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як пише Newsweek, у січні українське видання РБК-Україна з посиланням на анонімне джерело в спецслужбах повідомляло, що під час координованої Києвом нічної атаки безпілотників на нафтобазу в Санкт-Петербурзі один із безпілотників успішно пролетів над Валдайським палацом.

Вашингтонський дослідницький центр Інститут вивчення війни (ISW), підтвердив знімки, зроблені на Валдаї. ISW припускає, що військове командування росії надає пріоритет “захисту особливо важливих цілей” від атак українських безпілотників, які дедалі більше проникають углиб території росії. І переміщення ППО є частиною ширшої стратегії захисту резиденцій Путіна.

“Це багато говорить про сучасну Росію, коли шикарні вілли у сотнях кілометрів від поля бою вважаються “особливо цінними цілями” і в сенсі того, що Кремль хотів би захистити, і про те, куди Київ міг би ефективно ударити”, – пише у своїй колонці в британській газеті The Telegraph Гаміш де Бреттон-Гордон, колишній британський військовий, експерт з хімічних, біологічних, радіологічних і ядерних (ХБРЯ), а також гуманітарних операцій.

Британський експерт каже, що те, що Москва змушена відтягувати дефіцитні системи ППО з фронту для захисту путінських дач, є частиною успіху України у використанні безпілотних технологій.

Вони були частково надані Заходом, а частково розроблені в самій Україні. Також Захід дав сигнал на використання своїх технологій для враження певних цілей у росії, завдяки чому українцям вдалося зупинити російський наступ на Харків, вважає британський аналітик.

На його думку, якби Захід був рішучіший у наданні Україні дозволу використовувати свої ракети для ураження цілей вглиб Росії, це мало б ще більший ефект як на полі бою, так і для російського суспільства, яке досі “не прокинулося” і не усвідомлює, яких збитків воно зазнає через війну.

Гаміш де Бреттон-Гордон вважає, що Путін планує протриматися до приходу до влади у США Дональда Трампа, тому критично важливо підтримати Україну у найближчі кілька місяців, надавши їй можливість уражати цілі у росії і цим змінити хід війни.

Аналітик ISW Джордж Баррос також вважає, що США, в особі президента Джо Байдена мають дозволити Україні завдавати ударів по всіх законних військових цілях у росії та окупованому Криму.

“Україна забезпечувала перемоги кожного разу, коли Захід розширював свій ударний потенціал”, – каже Баррос у статті, що її публікує газета The Wall Street Journal.

Він наводить численні приклади – постачання Україні HIMARS у червні 2022 року допомогли знищити російські логістичні вузли і звільнити Херсон у листопаді 2022 року.

Рішення США, Великої Британії та Франції озброїти Україну ракетами ATACMS і Storm Shadow у 2023 році дозволили їй провести кампанію дальніх ударів по Чорноморському флоту в Криму, що “змусило Москву евакуювати вразливі військові кораблі в порти на материковій частині росії”.

Позбавлення росії можливості сховати війська за своїм кордоном допомогло зупинити наступ на Харків, вважає Баррос.

Позбавлення можливості ховатися за кордоном змусить Москву захищатися, що, ймовірно, “погіршить кількісну перевагу росії у відправленні людей і техніки в Україну”, пояснює американський експерт.

Щодо побоювань ескалації, то, на думку Барроса, вони є марними, бо Україна і раніше завдавала ударів по російській території, і це не викликало застосування росією ядерної зброї.

Тому заборона завдавати ударів углиб росії – “абсурдна”, вважає Баррос, адже таким чином Вашингтон лише “продовжує надавати притулок росії, тоді як Москва веде безжальні страйки по всій Україні”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Згідно з міжнародним правом, Україна має право завдавати ударів по військових цілях у росії”, – переконаний Баррос. Тому росію потрібно позбавити переваг, яких їй надає Захід.

Він каже, що декілька союзників з Північноатлантичного договору, включаючи Велику Британію та Францію, підтримують ідею про те, що Росія не повинна почуватися у безпеці, поки вона вільно бомбардує Україну.

“Вашингтону настав час дозволити Україні завдати удару у відповідь без обмежень”, – закликає експерт.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *