Рада Європи надає експертну оцінку окремим положенням законопроєктів №4048 та 4049, спрямованих на виконання рішень Європейського суду з прав людини

Рада Європи (РЄ) підтримує органи  влади України у виконанні загальних заходів, що випливають із рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти України.

На запит комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності РЄ надала експертну оцінку окремим положенням Проєкту Закону №4048 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини” та Проєкту Закону №4049 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу (КПК) України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини».

Міжнародний консультант РЄ пан Георгі Тугуші проаналізував положення обох законопроєктів, якими встановлюється новий механізм заміни довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний строк, спрямований на виконання рішення ЄСПЛ у справі «Пєтухов проти України (№2)». Головний висновок його оцінки полягає в тому, що, хоча запропонований механізм, безумовно, є кроком назустріч виконанню вимог справи Пєтухов проти України (№2), він повинен бути ефективним і забезпечувати реальну надію на звільнення. З цією метою рекомендується, щоб засудженим до довічного позбавлення волі було надано право безпосередньо подавати заяву на умовно-дострокове звільнення після відбуття певного строку покарання. З повним текстом експертної оцінки можна ознайомитися за наступним посиланням.

Міжнародний консультант РЄ пан Ліліан Апостол проаналізував положення Проєкту Закону №4049, що стосується змін до процедур адміністративного арешту (справа «Швидка проти України»), змін до положень запобіжного заходу у виді тримання під вартою (справа «Чанєв проти України») та розкриття матеріалів кримінального провадження (справа «Найдьон та Василь Іващенко проти України»). Ключові рекомендації експерта включають:

• зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення можуть спрацювати як тимчасове рішення, за умови здійснення поточної реформи адміністративного процесу;

• більшість змін до положень щодо тримання під вартою, запропонованих законопроектом, є обґрунтованими та прийнятними;

• останнє речення частини 3 ст. 315 КПК, яке передбачає автоматичне використання запобіжних заходів в силу закону, є проблематичним і має бути видалено.

З повним текстом експертної оцінки можна ознайомитися за наступним посиланням.

РЄ сподівається, що надані рекомендації будуть враховані Верховною Радою в процесі обговорення та прийняття відповідних законопроєктів.

Експертна оцінка була надана  в рамках Проєкту Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України», що є частиною Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *