Рада НБУ не призначила Чурія заступником голови

Рада Національного банку розглянула подання голови НБУ щодо призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Нацбанку.

Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Сьогодні, 6 липня 2020 року, відбулося позачергове засідання Ради Національного банку України, на якому було розглянуто подання голови Національного банку Я.В.Смолія щодо призначення Чурія Олега Євгенійовича на посаду заступника голови Національного банку України», – написав він.

Данилишин зазначив, що «Рада утрималася» від призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Нацбанку.

В п’ятницю вже ексголова НБУ Яків Смолій пояснював, що його подання на Олега Чурія залишається чинним і Рада НБУ зобов’язана його розглянути.

При цьому закон не дозволяє Раді НБУ відмовляти в погодженні кандидатам, які відповідають критеріям закону, оскільки Рада НБУ виконує лише формальну функцію перевірки документів.

«По закону голова Нацбанку вносить кандидатів на заступників. І якщо кандидат відповідає критеріям, які прописані в законі, Рада погоджує цього кандидата», – говорив Яків Смолій.

Чинний заступник голови НБУ відповідає критеріям на заступника голови НБУ, тому Рада НБУ замість того, щоб погодити призначення, утрималася від цього.

Відповідно до статті 20 закону «Про Національний банк України» заступник голови НБУ, строк повноважень якого закінчився, перебуває на посаді до вступу на посаду нового заступника голови Нацбанку. Повноваження Олега Чурія завершуються 10 липня.

«Рада і надалі налаштована на конструктивну співпрацю з правлінням Національного банку України», – написав Данилишин, але не пояснив, в чому полягає ця конструктивна співпраця.

На засіданні 30 червня Рада НБУ відмовилася розглянути призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Нацбанку на 7 років.

Подання про призначення Олега Чурія заступником голови Нацбанку на другий строк поспіль з 11 липня 2020 року було внесено головою НБУ Яковом Смолієм до ради НБУ 19 червня 2020 року з повним дотриманням усіх вимог чинного законодавства як до документів, так і до строків їх внесення.

1 липня Яків Смолій подав заяву про відставку з посади голови НБУ через систематичний політичний тиск, хоча ще в травні заявляв про намір залишатися на цій посаді до завершення каденції в 2025 році.

2 липня президент Володимир Зеленський прийняв відставку Смолія та зареєстрував у Верховній Раді постанову про його звільнення.

3 липня Верховна Рада схвалила відставку голови НБУ Якова Смолія.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *