Рада прийняла «антиколомойський» законопроєкт про банки за основу

Верховна Рада на третьому позачерговому засіданні 30 березня ухвалила законопроєкт №2571-Д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності в першому читанні.

За прийняття документу за основу проголосували 267 депутатів із 314 присутніх. Після цього 277 парламентарів проголосували за скорочення терміну підготовки законопроєкту до другого читання.

У пояснювальній записці до проєкту закону повідомляється, що документ містить три блоки змін до законодавчих актів:

1. Удосконалення регулювання діяльності банків, через надання Національному банку необхідних інструментів впливу.

Пояснюється, що це підвищить спроможність регулятора адекватно реагувати у випадках порушення законодавства в процесі набуття або збільшення істотної участі у банку та забезпечить недопущення до управління банками недобросовісних або фінансово неспроможних осіб.

2. Встановлення особливостей судового провадження у справах щодо оскарження рішень Національного банку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку ліцензії та ліквідацію банку, рішень Фонду гарантування вкладів фізосіб про запровадження тимчасової адміністрації у банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання тощо.

Зокрема Кабмін відмовився від ідеї закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним, як це передбачала попередня версія законопроєкту. Таким чином обов’язок доведення “реального збитку” та його розміру покладається на власника банку.

3. Удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення шкоди ) з пов’язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку були завдані збитки, розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку.

Верховна Рада обіцяє повернутися до розгляду законопроекту в другому читанні за тиждень.

Нагадаємо, 23 березня Кабінет міністрів затвердив фінальну версію законопроєкту про банки, яка наприкінці минулого тижня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом. Прийняття закону є однією з вимог надання нової допомоги МВФ.

Оновлений законопроєкт гарантує неповернення виведених з ринку банків колишнім власникам і вдосконалює механізм визначення компенсації для них.

Даний закон є однією з попередніх умов для нової програми співпраці України з МВФ, який може збільшити розмір допомоги Україні з $5,5 млрд до $8 млрд у разі схвалення нового закону щодо банків-банкрутів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *