Рада суддів України надала роз`яснення щодо конфлікту інтересів при розгляді спорів з банками

16 лютого 2018 року Рада суддів Ураїни на запит Громадської організації “Правова держава” надала роз`яснення щодо конфлікту інтересів з наступних питань:

• чи має місце конфлікт інтересів у судді під час розгляду ним справи, де приймає участь банківська установа, з якою суддя має договірні відносини в силу укладеного договору на розміщення депозиту, отримання кредиту, ведення поточного рахунку, користування банківським сейфом тощо.

• чи має місце конфлікт інтересів у судді під час розгляду ним справи, де приймає участь адвокат/юрист, з яким суддя має договірні відносини в силу укладеного договору про надання правової допомоги/виданої довіреності, а суддя не є стороною у справі.

У своїй відповіді,що розміщенна на сторінці у Фейсбук, Рада суддів зазначила, що згідно зі статтею 35 Закону України «Про запобігання корупції», правила врегулювання конфлікту інтересів в діяльності Президента України, народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, суддів Конституційного Суду України та суддів судів загальної юрисдикції, голів, заступників голів обласних та районних рад, міських, сільських, селищних голів, секретарів міських, сільських, селищних рад, депутатів місцевих рад визначаються законами, які регулюють статус відповідних осіб та засади організації відповідних органів.

Відповідно до пункту 6 частини восьмої статті 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Рада суддів України приймає рішення про врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів, Голови чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України чи його заступників (у разі якщо такий конфлікт не може бути врегульований у порядку, визначеному процесуальним
законом).

Відтак, у межах повноважень повідомляємо, що при визначенні наявності чи відсутності конфлікту інтересів слід перш за все виходити з приватного інтересу судді, який розглядає конкретну справу, та можливості впливу такого приватного інтересу на об”єктивність чи неупередженість рішення такого судді.

У зв”язку з чим, у питанні про наявність конфлікту інтересів у випадку розгляду суддею справи, де приймає участь банківська установа, з якою суддя має договірні відносини, потрібно визначити чи породжують такі обставини для судді певний приватний інтерес та чи він може вплинути на об*єктивність чи неупередженість прийняття суддею рішень.

У цьому контексті слід взяти до уваги, що відповідно до частини першої статті 633 Цивільного кодексу України, послуги банківського обслуговування надаються на умовах публічного договору. Таким чином, за загальним правилом, вони є однаковими для всіх споживачів відповідних послуг, а отже, й для судді.

Відтак, саме по собі користування банківськими послугами, які надаються на рівних засадах усім клієнтам, не надає переваг для окремих споживачів послуг банку, тобто, не породжує приватного інтересу та не створює конфлікт інтересів.

У той же час, не виключене існування виняткових ситуацій, коли суддя, який є споживачем банківських послуг, розглядає справу за участю банку, котра може вплинути на його приватний інтерес (наприклад, суддя розглядає справу, рішення в якій можуть впливати на операційну діяльність банку та виконання ним своїх зобов’язань перед клієнтами (у т.ч. судді) або суддя вирішує питання про обшук відповідної банківської установи (клієнтом якої він є) тощо).

У такому разі, виникає потенційний конфлікт інтересів, який підлягає врегулюванню в ястановлсному порядку (самовідвід, розкриття інформації про конфлікт інтересів та ін,).

Щодо питання про наявність конфлікту інтересів у випадку розгляду суддею справи, де приймає участь адвокат/юрист, з яким суддя має договірні відносини в силу укладеного договору про надання правової допомоги/виданої довіреності, слід прийти до висновку, що такі обставини можуть викликати в судді певні упередження до певних учасників справи. Проте, зазначене обумовлюється характером стосунків судді та конкретної фізичної особи (адвоката/юриста), близькістю їх стосунків, а як наслідок, існуванням приватного інтересу в них і його впливу на дії чи рішення суду.

Відтак, у разі наявності за таких обставин ознак конфлікту інтересів, тобто існування певного приватного інтересу, зумовленого особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками, та можливості його впливу на дії чи рішення судді, конфлікт підлягає врегулюванню в установленому порядку (самовідвід, розкриття інформації про конфлікт інтересів та ін.). У іншому випадку (за відсутності приватного інтересу), конфлікт інтересів не виникає й не потребує врегулювання.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *