Рада ввела мораторій на банкрутство бюджетних установ

Верховна Рада схвалила в другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства.

За законопроєкт №2276 проголосували 303 депутати.

Законом вносяться зміни, якими усуваються недоліки Кодексу з процедур банкрутства та встановлюються норми, що не допускають відкриття проваджень у справах про банкрутство органів державної влади, органів місцевого самоврядування, бюджетних установ та організацій задля недопущення порушення норм Конституції.

Зокрема законом визначається, що термін «бюджетна установа» у Кодексі вживається у значенні, наведеному в Бюджетному кодексі України.

У пояснювальній записці зазначається, що набуття чинності нового Кодексу процедур банкрутства 21 жовтня 2019 року в першій редакції створило низку ризиків.

Зокрема, у кредиторів була можливість подати заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство органів державної влади, місцевого самоврядування, бюджетних установ і організацій.

У новій редакції закону така можливість виключена.

Також законом регулюється призначення господарськими судами у справах про банкрутство розпорядників майна або керуючих реструктуризацією. Призначення судами буде тимчасовим – поки не введена в експлуатацію Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система для вибору керуючих.

Крім того передбачено доповнення ч. 2 ст. 34 Кодексу нормою про необхідність подання кредитором при зверненні до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство судового рішення, яке набрало законної сили, та за яким не сплив строк пред’явлення його до виконання.

У зв’язку з цим таку підставу для відмови господарським судом у відкритті провадження у справі про банкрутство, як наявність спору про право, що підлягає вирішенню в порядку позовного провадження, необхідно змінити на наступну підставу: «кредитором не додано до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство судового рішення, яке набрало законної сили, відповідно до вимог ч. 2 ст. 34 цього Кодексу».

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *