Рада Європи поки проживе і без грошей з Росії

Росія не сплатила членські внески до Ради Європи. Це не катастрофа, але організації доводиться економити – ще й тому, що свої платежі зменшила інша країна.

Конфлікт з Росією через Україну дорого обходиться європейцям? Для Ради Європи (РЄ) – це не штамп кремлівської пропаганди, а неприємна реальність. 28 лютого Росія пропустила строк для оплати першого траншу членських внесків за поточний рік. Він становить приблизно 10 мільйонів євро.

Не вперше

У червні 2017 року Москва не сплатила ще близько 22 мільйонів – другий транш за 2017-й. Конфлікт через платежі виник після критики Ради Європи на адресу Росії за анексію українського Криму і позбавлення російських депутатів права голосу на Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) як політичних санкцій.

“Від Російської Федерації сьогодні жодної нової інформації (щодо платежів – Ред.) не надходило”, – сказав DW 1 березня глава прес-служби РЄ Даніель Гельтґен (Daniel Höltgen). Наступного тижня генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд обговорить можливі наслідки дій Росії з іншими послами країн-членів організації.

Дії Москви для РЄ сюрпризом не були: членські внески в організацію не було включено в російський бюджет на цей рік, політики з Росії багаторазово попереджали, що Москва вважає для себе неприйнятним платити РЄ.

“Ми ніколи не припиняли діалогу, … але через те, що ми не беремо участі в ухваленні рішень, у нас немає такої можливості, ми вважаємо правильним внесок не сплачувати”, – сказав, зокрема, спікер Державної думи В’ячеслав Володін в середині лютого. Парадокс ситуації: Росія проголосувала за нинішній проект бюджету РЄ, хоча платити за нього відмовилася.

Росія проголосувала за бюджет РЄ, але платити не стала

А між тим дірка в бюджеті РЄ виявилась значною. Ті 33 мільйони, що раніше платила Москва як великий член організації, – це приблизно десята частина загальної суми внесків.

Однак, крім мільйонів з Росії, РЄ не дорахується цього року й левової частки внеску Туреччини.

Анкара лише після двох років у статусі великого платника у жовтні 2017 року оголосила про те, що скорочує розмір свого внеску до звичайного розміру. Турецька влада зробила це на знак протесту проти нагородження премією імені Вацлава Гавела турецького юриста Мурата Арслана, який після спроби державного перевороту в Туреччині у 2016 році перебуває під арештом. Це позбавить Раду Європи ще близько 20 мільйонів євро на рік.

Організація, членами якої є 47 країн і найвідомішим інститутом якої є Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), зіткнулася з серйозними фінансовими проблемами.

Безпосередніх труднощів з оплатою поточних платежів не виникне, запевнили в РЄ. Річ у тому, що Швейцарія погодилася одним траншем перерахувати на рахунок організації свій внесок за 2018 рік, – це компенсує відсутні 10 мільйонів з Росії.

Скорочення бюджету РЄ на 6 відсотків

Але більш довгострокові проблеми залишаються. Рада Європи вже пішла на особливі заходи. Бюджет організації скорочується в середньому на шість відсотків. Скорочення вдарили по найрізноманітніших сферах діяльності: від погано опалюваних коридорів штаб-квартири Ради Європи до скорочення числа мов, на яких ведеться переклад основних засідань в РЄ.

РЄ тим самим відреагувала на скорочення турецької частки і на те, що внески не підвищуються протягом останніх трьох років, незважаючи на інфляцію. Російські платежі – точніше їх відсутність – у цьому рішенні не відігравали поки жодної ролі, але, зрозуміло, матимуть значення в недалекому майбутньому.

 

Один німецький депутат від Соціал-демократичної партії (СДПН) запропонував компенсувати російський внесок з німецької скарбниці: але в Раді Європи у відповідь на це тільки зі злістю відмахуються, як від дешевого піару: в Німеччині, нагадують там, досі не прийнято федеральний бюджет, керівництво країни ще не затверджено і тільки виконує обов’язки.

Санкції за неплатежі? Через два роки

Це – одна з причин, з якої Рада Європи хотіла б знайти компроміс з Москвою: для цього створена спеціальна комісія, в роботі якої беруть участь і два представники з Москви. Друга причина – європейці не хочуть позбавити росіян можливості домагатися справедливості в ЄСПЛ. РІА “Новости” з посиланням на анонімні джерела повідомило 1 березня, що Росія розглядає можливість денонсувати Європейську конвенцію з прав людини.

Однак і без денонсації Росія може опинитися в ситуації, коли співпрацювати з ЄСПЛ вона не зможе. Правила Ради Європи наказують, що країна, яка не сплачує членські внески, може бути позбавлена ​​представництва в організації. Правило було уточнено в 1994 році: достатньо, якщо держава не платить протягом двох років. Якщо це трапиться, то в 70-річній історії Ради Європи це буде прецедент.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *