Рада затвердила новий закон про страхування журналістів у зоні бойових дій

Рада затвердила новий закон про страхування журналістів у зоні бойових дій

Верховна рада України ухвалила в цілому закон про страхування журналістів, які працюють у зоні бойових дій, повідомив голова Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Законопроєкт №11153 про внесення змін до статті 15 Закону України “Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста” 10 жовтня підтримали 275 народних депутатів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Forinsurer».

Законопроєкт доповнює статтю 15 закону про держпідтримку медіа ч. 8 та 9:

  1. Суб’єкти у сфері медіа за рахунок своїх коштів або за рахунок будь-яких інших не заборонених законом джерел зобов’язані страхувати життя, здоров’я, працездатності журналістів та інших своїх працівників від нещасного випадку на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України.
  2. Порядок та умови такого страхування визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері медіа, інформаційній та видавничій сфері, за погодженням з Національним банком України.

Норма про страхування вже існувала, але не була дієвою. Неможливо було застрахувати кореспондентів, які висвітлюють події в гарячих точках, адже страхові компанії не отримували ліцензій на свою діяльність за видом страхування, вказаним у законі. У новому законі вирішується законодавче регулювання цього питання.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Тепер медіа може застрахувати життя, здоров’я та працездатність свого працівника на час відрядження в зону бойових дій або на тимчасово окуповані території за рахунок власних коштів або інших незаборонених джерел (міжнародних / грантових).

Якщо закон буде підписаний Президентом України, то він вимагатиме, щоб порядок та умови страхування журналістів визначалися центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері медіа, інформаційній та видавничій сфері, за погодженням з Національним банком України. Тобто необхідно буде ухвалити ще підзаконний акт для регулювання такого страхування.

Детальніший порядок та умови такого страхування будуть визначені на підзаконному рівні Міністерством культури та стратегічних комунікацій України за погодженням з НБУ протягом місяця з дня набрання чинності цим законом.

У 2022 році Верховна Рада прийняла також законопроєкт №7367 про обов’язкове страхування журналістів, який був прийнятий парламентом 8 липня.

Експерти ринку неоднозначно оцінили ініціативу парламентаріїв. «Сам факт того, що держава вважає за потрібне надати страховий захист журналістам, є дуже позитивним, бо це небезпечна професія, і не лише за умов війни. Але найгірше, що можна було зробити для реального запровадження страхового захисту – це прийняти декларативне рішення щодо необхідності впровадження нового обов’язкового виду страхування, як це було зроблено законопроєктом 7367», – зазначили страховики.

Крім того, Міжнародний фонд страхування журналістів у липні розпочав прийом заявок журналістів на страхування в разі відрядження до зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення).

Отримати страхування можуть фіксери, журналісти, відеооператори, редактори, фотографи незалежних українських медіа, які скеровуються в офіційне відрядження до зон бойових дій, на звільнені території, прикордонні території з росією та білоруссю, прифронтові території, мають засоби захисту.

Страхове покриття – до $100 тис. на відшкодування медичних витрат. В разі загибелі журналіста родина отримує $100 тис.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *