Раді рекомендують ухвалити закон щодо системи гарантування вкладів

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді схвалити в цілому законопроєкт щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів.

Комітет розглянув у другому читанні проєкт закону №5542-1, яким пропонується поступово збільшити суму гарантування вкладів фізосіб до 600 000 грн, а також приєднати до системи гарантування державний Ощадбанк.

Законопроект зокрема передбачає поступове набуття державним Ощадбанком статусу банку – учасника системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Також передбачене вирішення питання щодо забезпечення фінансової стійкості системи гарантування вкладів фізосіб шляхом розрахунку необхідного значення цільового показника, встановлення розміру базової річної ставки регулярного збору та запровадження механізмів їх розрахунку та порядку встановлення.

Крім цього пропонується вдосконалення механізмів надання ФГВФО кредитної підтримки з боку НБУ та держави.

А також – удосконалення процедури встановлення граничного розміру відшкодування коштів за вкладами та поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами до 600 тис. грн у разі забезпечення фінансової стійкості Фонду гарантування.

Законопроєктом також передбачені спеціальні механізми врегулювання питання погашення зобов’язань за векселями, які були видані ФГВФО в 2015-2016 роках в обмін на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), держателем яких було Міністерство фінансів.

Як повідомив голова профільного підкомітету Андрій Іванчук, до законопроєкту надійшло 246 правок, із яких пропонується врахувати 54, а решту – відхилити.

Комітет підтримав редакцію, запропоновану підкомітетом і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у другому читанні прийняти його в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

30 червня Верховна Рада схвалила цей законопроєкт за основу.

14 квітня Кабмін схвалив входження державного Ощадбанку до ФГВФО.

Участь Ощадбанку у Фонді гарантування є умовою входження ЄБРР у капітал держбанку. Але цей момент постійно відкладався через відсутність в Ощадбанку коштів на сплату усіх зборів до Фонду. Законопроєкт врегульовує цей момент і надає пільги.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *