Реєстр об'єктів критичної інфраструктури буде запроваджено в Україні

Реєстр об’єктів критичної інфраструктури буде запроваджено в Україні

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження Порядку ведення Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, включення об’єктів до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, доступу та надання інформації з нього», повідомляє АНТІРЕЙД з посиланням на Я і Закон.

Цей документ визначає процедури формування і ведення Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, включення об’єктів критичної інфраструктури до Реєстру, внесення до нього інформації про об’єкти критичної інфраструктури, регламентує умови доступу та надання інформації з Реєстру.

Відповідно до цього документа, власником та адміністратором Реєстру є уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури України. Він здійснює облік, узагальнення, систематизацію, аналіз та надання інформації з Реєстру, а також відповідає за внесення (та виключення) інформації про ОКІ в Реєстр.

Нагадаємо, що під час дії воєнного стану та 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України є Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України.

Реєстр відіграє важливу роль у координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він дозволяє узгодити дії суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадити обмін інформацією між суб’єктами захисту, створити єдину базу даних щодо загроз і вразливостей, здійснити оцінку стану захищеності ОКІ, забезпечити паспортизацію та захист обʼєктів.

«Затвердження порядку створення Реєстру об’єктів критичної інфраструктури – важливий крок на шляху захисту наших ОКІ, проте це – тільки один із перших кроків. Тепер всі органи, відповідальні за захист критичної інфраструктури, мають долучитись до роботи з наповнення цього реєстру», – зазначив Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Відповідальними за надання інформації до Реєстру є секторальні органи у сфері захисту критичної інфраструктури. Вони ідентифікують ОКІ, разом із оператором критичної інфраструктури здійснюють категоризацію ОКІ відповідно до вимог, викладених у постанові КМУ № 1109 «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури», за результатами чого складають секторальні переліки ОКІ та подають інформацію в Держспецзв’язку для її внесення в Реєстр.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *