Ринок землі збільшить в рази можливості економіки України

Банки очікують на позитивні зміни після формування прозорого ринку землі, але прогнози його розвитку залежатимуть від фінальної версії закону про обіг землі сільськогосподарського призначення.

До такого висновку дійшли банкіри під час круглого столу «Ефективні моделі фінансування агросектору за підсумками 2019 року», організованого «Фінансовим клубом».

Відкриття ринку землі допоможе залучити нових інвесторів. «Очевидно, що інвестори бачать перспективи ринку землі, оскільки зараз в Україні тисячі гектарів не залучені до обігу земель. Це ті площі, в які можна інвестувати, які можна розвивати», – вважає директорка департаменту клієнтів малого та середнього бізнесу Кредобанку Ірина Груй.

Заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич вже зараз бачить певні ризики. «Згідно з документом, який пройшов перше читання, в одні руки можна буде купити до 210 тис. га землі. Водночас найбільший виробник сільськогосподарської продукції в Європі – компанія Danone – володіє всього 2 тис. га. Концентрація в одних руках такої кількості землі, як це може бути в Україні, – це зло, на наш погляд. І я це говорю не тільки як банкір», – пояснив Андрій Стецевич.

Також банкір підкреслює великий потенціал розвитку агросектору в Україні. «Якщо рахувати тільки екстенсивний розвиток, то мультиплікатор дорівнює приблизно двом. А якщо ми говоримо про суміжні галузі: і глибина переробки, і логістика, і зберігання тощо – то це ще десь три. Тобто ми отримаємо в шість разів більшу ємність і потенціал порівняно з тим, що маємо зараз», – підрахував Андрій Стецевич.

Директор департаменту корпоративного бізнесу Укргазбанку Олександр Існюк вважає, що вільний ринок землі не буде простим. «А щоб бути готовим тут працювати, треба провести велику аналітичну роботу. Ми не будемо першими, хто почне роботу в цьому напрямку, але для нас це вікно можливостей», – сказав банкір.

«Земля дасть фермерам більшу капіталоємність, земля буде активом. І коли боргове навантаження на один гектар землі зменшиться, можна буде цей актив використовувати як «плече» для додаткового левериджу. І тому ми оптимістично дивимось на цю перспективу», – розповів начальник управління обслуговування корпоративних клієнтів банку «Південний» Олексій Тугаєв.

Відкриття ринку землі позитивно вплине на агросектор. «У фермерів зросте інтерес до інвестування в свою землю, а не орендовану. Буде більш активне й продуктивне використання земельних ресурсів», – вважає начальниця департаменту малого та середнього бізнесу банку «Глобус» Оксана Шульга.

Проте багато що залежатиме від фінальної редакції документу, адже зараз законопроєкт готується до другого читання. «Ми очікуємо відкриття ринку землі, але ми поки не розуміємо, в якому вигляді буде ухвалено закон і які можливості він надасть ринку. Але це точно буде позитивний імпульс», – підкреслив спеціаліст з фінансового сектору Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Кирило Мухомедзянов.

Ірина Груй вважає, що уряду потрібно подумати, з одного боку, про механізми підтримки сторін при відкритті ринку землі, наприклад, запустити програму компенсації процентної ставки за кредитом на купівлю землі, а з іншого боку – про механізм гарантування кредитів для тих банків, які фінансуватимуть такі проекти.

«Умова в проекті закону, що іноземні інвестори зможуть купити українську землю, лише якщо зареєструють на території України юридичну особу і платитимуть тут податки, – це хороший курс, оскільки він сприятиме вирівнюванню для українського та іноземного інвестора», – вважає вона.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *