Росія отримує мільйони чипів через Гонконг, Україна вимагає припинити обхід санкцій

Росія отримує мільйони чипів через Гонконг, Україна вимагає припинити обхід санкцій

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту у Гонконг 25 липня закликав главу Гонконгу Джона Лі закрити росії можливості обходити санкції, накладені на Москву через її повномасштабну війну проти України.

В Міністерстві закордонних справ України підкреслили, що Кулеба закликав владу Гонконгу вжити заходів, щоб позбавити росію та російські компанії можливості використовувати Гонконг для обходу санкцій. “Глава МЗС України наголосив, що ці обмежувальні заходи необхідні для послаблення потенціалу росії до ведення війни та вбивства людей в Україні”, – йдеться у повідомленні МЗС України. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Голос Америки».

Також, йдеться про те, що Кулеба відзначив, що російські махінації не мають псувати репутацію Гонконгу як “високорозвиненої ліберальної економіки, яка ґрунтується на непохитній повазі до верховенства права”.

Відповідно до підрахунків видання The New York Times, з початку повномасштабної війни росія отримала заборонені мікросхеми загальною вартістю близько 4 мільярдів доларів. Значна кількість цих мікросхем була відправлена через мережу підставних компаній у Гонконзі.

У матеріалі The New York Times йдеться про те, що мережа підставних компаній, які можуть бути зареєстровані на адресу, де немає реального офісу, придбала мільйони заборонених чипів і датчиків для військових технологічних компаній у росії, багато з яких перебувають під санкціями уряду США.

Подібні компанії – критична ланка у ланцюжку постачань до росії мікросхем і датчиків в обхід західних санкцій. У дослідженні видання зазначає масштаби цієї операції – йдеться про понад 6000 компаній, включно із багатьма зареєстрованими у Гонконзі.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Після початку повномасштабної війни росії проти України експорт напівпровідників з Гонконгу до росії збільшився майже вдвічі порівняно із довоєнним. Європейський Союз вже ввів санкції проти 19 європейських компаній, які давали можливість Москві в обхід санкцій купувати мікросхеми та інші компоненти. Деякі з цих компаній знаходяться у Гонконзі. ЄС також розглядає можливість запровадити санкції проти компаній із Китаю та Гонконгу, які нібито надали росії супутникові зображення та певні інші технології, пише Bloomberg.

В січні 2024 за повідомленнями Мін’юсту США, в Лос-Анджелесі заарештували 66-річного бізнесмена Іллю Кана за підозрою в багаторічному незаконному експорті мікросхем американських виробників підсанкційним російським компаніям, пов’язаних із Міноборони росії. У матеріалах слідства стверджувалось, що Кан налагодив співпрацю з однією з тайванських компаній, яка виробляла мікрочипи та згодом через Гонконг та Китай постачала їх до росії.

За інформацією західних медіа, за час війни в Україні Китай став для росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, у Financial Times раніше писали, що у 2023 році 90% чипів, імпортованих росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *