Росія штучно стримує падіння рубля та акцій

Російський центробанк сьогодні своїми рішеннями стримував падіння на валютному та фондовому ринку Росії, спровоковане світовими санкціями – від заморожування частини активів Банку Росії до відключення частини банків від SWIFT – через воєнну агресію проти України.

Ще зранку на міжнародному ринку Forex рубль впав на 30% – до 108,04 руб./$ та 124 руб./євро. Однак на внутрішньому російському валютному ринку падіння за підсумками дня становило тільки 13,98%: долар подорожчав до 94,6 руб., а євро – до 106 руб., повідомляє РБК.

При цьому протягом дня котирування рубля до долара досягали «лише» 109,185 руб. Понад 100 руб. безготівковий долар коштував вперше, однак за темпами максимального стрибка долара (+31,55%) поточний показник програє значенням 3 та 15 вересня 1998 року – 33,59% та 52,94% відповідно.

Щоб стримати курсовий обвал, Банк Росії підвищив ключову ставку з 9,5% до 20% та провів валютні інтервенції. Міністерство фінансів РФ анонсувало примусовий продаж 80% валютної виручки бізнесу. А Національний кліринговий центр РФ встановлював жорсткі межі валютних коридорів, в яких рубль міг торгуватися.

Валюти країн-союзниць Росії також впали: долар до казахстанського тенге подорожчав на 6,1% (495 тенге/$), до білоруського рубля – на 13% (3,1125 біл. руб./$).

Стримувати падіння довелося і на фондовому ринку, при чому найлегшим способом – ринок зачинили.

Упродовж дня Банк Росії постійно зсував графік початку роботи Московської біржі, а потім взагалі не дозволив відкриття фондового та строкового ринків Мосбіржі.

При цьому регулятор заборонив брокерам виконувати доручення іноземних інвесторів з продажу російських цінних паперів. Санкт-Петербурзька біржа взагалі заборонила торги для приватних інвесторів.

Банк Росії вирішив також не проводити торги на Мосбіржі 1 березня, а з 2 до 5 березня скасував ранкову та вечірню сесії.

На західних біржах, не підконтрольних російській владі, акції російських компаній рухнули.

На Лондонській фондовій біржі Evraz впав на 29,29%, «Роснафта» – на 42,62%, «Газпром» – на 49,45%, «Сургутнафтогаз» – на 50,69%, «Новатек» – на 68,01%, Сбербанк – на 71,95%, X5 Group – на 77,82%.

Американські біржі NYSE та NASDAQ призупинили торги акціями російських компаній МТС, «Мечел», Ціан, HeadHunter, «Яндекс», Ozon.

Російські акції можуть прибрати із індексів MSCI, оскільки російський ринок вже «непридатний для інвестицій».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *