Росіяни незаконно змінили власника українського Сбербанку

Національний банк України обурений діями Російської Федерації, яка контролює український Сбербанк.

«Зміна власника істотної участі дочірнього банку «Сбєрбанку Росії» в Україні – АТ «Сбербанк» всупереч вимогам закону відбулася без погодження з українським регулятором», – повідомив НБУ.

НБУ ще 23 квітня стало відомо, що Центральний банк РФ продав 50%+1 акцій «Сбєрбанку Росії», які йому належали, Міністерству фінансів РФ.

«Відповідно в АТ «Сбербанк» (українському. – Ред.) змінився кінцевий власник. У порушення вимог законодавства новий кінцевий власник: не повідомив Національний банк за 3 місяці до набуття істотної участі в АТ «Сбербанк» про намір такого набуття; не погодив із Нацбанком набуття істотної участі в банку; не подав до Нацбанку копію договору (правочину), на підставі якого відбувся перехід права власності на акції», – повідомили в НБУ.

Національний банк надіслав запит Міністерству фінансів РФ та «Сбєрбанку Росії» з вимогою надати пояснення та відповідні документи, а також повідомив про правові наслідки порушення українського закону.

«Національний банк надасть правову оцінку та розгляне питання про застосування заходів впливу у визначеному законом порядку та строки», – зазначено в повідомленні.

Істотна участь – пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами від 10% статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юридичної особи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління чи діяльність юридичної особи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *