СБУ екстрено відреагувала на заклик Гонтаревої до МВФ

Служба безпеки України звинувачує ексголову НБУ Валерію Гонтареву у спробі «нанести шкоду національній безпеці держави».

Сьогодні СБУ відреагувала на особисту думку колишньої очільниці НБУ.

«Сьогодні у багатьох засобах масової інформації поширюються коментарі колишнього керівництва Національного банку України, яке заявило про те, що МВФ має «заморозити» співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити. Служба безпеки України поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні», – зазначено у екстреній заяві СБУ.

Служба безпеки закликала будь-яких експосадовців утриматись від «подібних неоднозначних коментарів та дбати про національні інтереси України, а не сіяти панічні настрої серед населення та розхитувати економічну стабільність держави».

МВФ має «заморозити» співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити, поки президент України Володимир Зеленський не призначить незалежного голову Нацбанку, в інтерв’ю виданню The Central Banker заявила ексголова НБУ Валерія Гонтарева.

Без серйозного тиску з боку МВФ Зеленський швидше за все призначить головою НБУ людину з оточення олігарха Ігоря Коломойського. «Я не здивована, що він (Смолій. – Ред.) пішов: тиск став нестерпним. Тиск був постійним, як з боку уряду, так і з боку союзників Коломойського в парламенті, таких як пан Дубінський», – розповіла вона.

Гонтарева додала, що МВФ та країни G7 багато говорили про необхідність поважати незалежність Національного банку, але ці слова не дали ніякого результату. «Коли йде у відставку глава центробанку, одних заяв недостатньо. Щоб захистити реформи, які ми вже провели, МВФ повинен заявити, що не буде в подальшому проводити виплати Україні, поки Зеленський не призначить керуючого, здатного захистити реформи», – заявила ексочільниця НБУ.

«Транші МВФ надавалися Україні під гарантії, що центральний банк буде залишатися незалежним, і економічні реформи триватимуть. Якщо ці умови не виконуються, МВФ повинен зажадати від України достроково повернути надані раніше кредити», – пояснила вона.

Гонтарева каже, що команда Зеленського «обдурила МВФ». «Вони почекали, поки надійде перший транш від МВФ, а після цього почали тиснути на Смолія», – сказала Гонтарева.

«Кращою кандидатурою на пост глави НБУ я вважаю Катерину Рожкову, справжнього професіонала і реформатора. Але ці якості означають, що Рожкова буде їх наступною ціллю», – впевнена Гонтарева. Серед оптимальних кандидатів на посаду голови НБУ вона назвала заступника виконавчого директора від України у МВФ Владислава Рашкована та колишнього першого заступника голови НБУ, голову правління Райффайзен Банку Аваль Олександра Писарука.

Але Гонтарева висловила сумніви, що вони погодяться очолити Нацбанк. «Ніхто не хоче бути камікадзе», – сказала вона.

Смолій розповів, як планував із Зеленським своє звільнення.

Правоохоронці вивчають претендентів на голову Нацбанку.

Президент Володимир Зеленський може починати святкувати: він в одному кроці від ручного Нацбанку. Парламент звільнив голову НБУ Якова Смолія, який достроково подав у відставку через «систематичний політичний тиск». Мрія Зеленського, який зараз активно шукає наступника Смолію, – отримати контроль над «незалежним» НБУ і «дотиснути» банківську систему для роздачі демпінгових кредитів українцям – вже скоро може втілитися у життя.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *