СБУ хоче конфіскувати майно глави правління “Укргазбанку” в справі “Терра Банку”

Відповідно до ухвали Шевченківського райсуду м. Києва від 02 листопада, СБУ здійснює досудове розслідування кримінального провадження №42016000000001125, в рамках якого було встановлено, що службові особи «Терра Банку» за попередньою змовою із власниками «Терра Банку» та службовими особами і власниками компанії Tosolan Trading Limited (Кіпр) вчинили заволодіння коштами зазначеного банку в сумі 40,39 млн дол шляхом зловживання своїм службовим становищем під час передачі в заставу коштів, що були на кореспондентському рахунку банку в Meinl Bank AG (Австрія), для забезпечення виконання кредитних зобов`язань Tosolan Trading Limited перед банком Meinl Bank AG, та вчинили легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великому розмірі.

Згідно з судовими матеріалами, за даними слідства, в серпні 2011 року службові особи «Терра Банку», перебуваючи в змові із власниками банку, ініціювали підписання кредитного договору між Tosolan Trading Limited і Meinl Bank AG на 40 млн дол, яке (підписання) й відбулося 22.08.2011.

Тоді ж, як зазначається, глава правління “Терра Банку”, без погодження із спостережною радою банку, підписав договір застави (як забезпечення кредитної угоди). У заставу для Meinl Bank AG були передані кошти «Терра Банку», які знаходилися на його рахунку в Meinl Bank AG. При цьому, як уточнюється, глава правління «Терра Банку», всупереч вимогам законодавства і нормативної бази НБУ, не повідомив службовим особами «Терра Банк», які вели бухгалтерських облік та звітність, про підписання договору застави і не надав їм його. Також з огляду на це не був сформований резерв для покриття відповідного кредитного ризику.

Як зазначається в судових матеріалах, новий глава правління «Терра Банку» після призначення 28.05.2012 на посаду, отримавши договір застави від Meinl Bank AG, знову ж таки не надав його уповноваженим особам «Терра Банку» та не повідомив про цей документ. Тому кошти «Терра Банку» в Meinl Bank AG в бухгалтерському обліку продовжили рахуватись такими, що не перебували в жодному обтяженні.

05.09.2014, у зв`язку із неповерненням кредиту компанією Tosolan Trading Limited, із коррахунку «Терра Банк» в Meinl Bank AG були списані кошти в сумі 40,39 млн дол, через що банку завдані збитки на вказану суму.

Окремо в ухвалі суду зауважується, що в період з 22.08.2011 по 21.08.2014 (тобто в період вчинення вищевказаних злочинів) ПАТ «Українська стратегічна група» було власником 99,2164% акцій «Терра Банку». При цьому, як констатується, 33,3333% акцій ПАТ «Українська стратегічна група» перебували у власності громадянина України, який з квітня до грудня 2011 року працював на посаді голови правління ПАТ «Українська стратегічна група», а з квітня 2010 року до квітня 2011 року – на посаді голови правління «Терра Банку».

За даними НКЦПФР, в період з 09.04.2010 по 11.04.2011 главою правління «Терра Банку» був Кирило Шевченко – нинішній глава правління Укргазбанку. На офіційному ж сайті Укргазбанку зазначається, що К. Шевченко з квітня по грудень 2011 року був главою правління ПрАТ «Українська Стратегічна Група».

В ухвалі суду наголошується, що підписання згаданого вище договору застави «не могло вчинятись без відома та погодження фактичних власників банку» (цитата).

Також в документі є посилання на норми закону «Про банки і банківську діяльність», що «пов`язана з банком особа за порушення вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, або доведення банку до неплатоспроможності несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність».

«Пов`язана з банком особа, дії або бездіяльність якої призвели до завдання банку шкоди з її вини, несе відповідальність своїм майном. Якщо внаслідок дій або бездіяльності пов`язаної з банком особи банку завдано шкоди, а інша пов`язана з банком особа внаслідок таких дій або бездіяльності прямо або опосередковано отримала майнову вигоду, такі особи несуть солідарну відповідальність за завдану банку шкоду», – наголошується в судовій ухвалі.

З огляду на це, слідчі СБУ – за погодженням з ГПУ – просили суд накласти арешт низку об’єктів нерухомості та транспортних засобів К. Шевченка (“незалежно від того за ким вони зареєстровані”) – «з метою подальшої конфіскації майна як виду покарання, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення» (цитата).

Проте суд відмовився задовольнити це клопотання, наголосивши, в т.ч., що оскільки слідчим або ж прокурором відповідні відомості щодо причетності К. Шевченка до злочину не внесені до ЄРДР, «то відповідно вони слідчим, прокурором отримані та встановлені не були, що не дає підстав вживати заходи забезпечення щодо майна» (цитата).

Кирило Шевченко в коментарі для Finbalance зазначив наступне: «Ця справа не мала та не має до мене жодного відношення» (цитата).

Довідково

Як писало видання «Форбс-Україна», з 2007 року «Терра Банк» був підконтрольним Юрію Колобову (пізніше він став міністром фінансів в уряді Миколи Азарова), а також його партнерам – Борису Приходьку і Валерію Давиденку. У 2010 році контрольний пакет акцій «Терра Банку» придбали тодішній заступник міністра фінансів Вадим Копилов і колишній голова правління ДІУ Кирило Шевченко (сьогодні – глава правління Укргазбанку), тоді ж він став главою правління фінустанови.

Навесні 2012 року новим акціонером «Терра Банку» став власник фінансово-промислової групи «Метал Юніон» Руслан Циплаков, який також контролював «Південкомбанк».

«Наприкінці 2013-го «Терра» змінила чергового й останнього у своїй біографії власника. Номінально ним став Сергій Клименко, керівник групи фінансових та девелоперських компаній (таких як «ВВС-Факторинг», «Толока», «Альфа-Капітал-Інвест», «Українські резерви»). Кінцевим бенефіціаром фінустанови був екс-нардеп від Партії регіонів, колишній проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький», – писав «Форбс-Україна».

Як зазначалося, після цього Шевченко повернувся в банк, тепер уже на посаді президента. Як розповідав Клименко, вони з Шевченком давні знайомі. Свого часу Клименко допомагав йому і Копилову продати банк Циплакову, тобто був посередником. «Коли я шукав банк собі, мені потрібно було щось поменше. Для мене він тоді був завеликим», – казав Клименко.

Офіційно обіймати посаду президента банку Шевченко мав з 31 березня 2014 року по 31 березня 2015-го. «Кирилові придумали посаду президента. Вона вища, ніж голова правління, – між наглядовою радою та правлінням. Кадровий склад на 80% був із його людей, він здійснював реальне керівництво банком і правлінням, операційною роботою», – запевняв Клименко.

Водночас у К. Шевченка інша версія. Він розповідав для «Форбс-Україна», що в березні 2014 року Луцький і Клименко звернулися до нього по допомогу – подивитися справи Терра Банку. На той час Шевченко був радником голови правління Ощадбанку. Сам факт договору він не заперечував, але запевняв: його обов`язки і роль у банку були суто представницькими. А коли він вник у суть справ, «внутрішня кухня» фінустанови не припала йому до душі. «Я подивився, що там відбувається, що зробили мої послідовники, і дуже швидко пішов. Це був «грабіжницький банкінг» – коли збирають гроші з усіх, а потім забирають собі через кредити та підставні фірми», – констатував Шевченко.

Юрій Іраклієнко – тимчасовий адміністратор, а згодом – ліквідатор «Терра Банку» – розповідав, що «Терра Банк» дістався Фонду гарантування «в жалюгідному стані з нулем на коррахунку і величезними боргами за неповерненими кредитами». «Близько 1 млрд гривень було видано компаніям, пов`язаним із Клименком. Ще близько 1 млрд – компаніям, пов`язаним із Циплаковим і Ларченком (колишнім членом наглядової ради банку)», – констатував Ірклієнко.

У грудні 2014-го ФГВФО створив на базі Терри перехідний банк – Кристалбанк, серед акціонерів якого наразі з часткою 50% Марина Ленінг (як повідомлялося, дружина Копилова) та Оксана й Леонід Гребінські (подружжя), які разом контролюють теж 50% акцій банку (дані НБУ).

Раніше в Фонді гарантування вкладів заявляли, що в справі про розкрадання коштів вкладників «Терра Банку» голова спостережної ради банку Сергій Клименко був арештований, а члену спостережної ради Юлії Облєцовій вручена підозра.

«Ці громадяни підозрюються у розкраданні коштів вкладників, в рамках розслідування справи про доведення банку до банкрутства. Мова йде про привласнення і розтрату майна в особливо великих розмірах (більше 1 млрд грн) шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, вже встановлено, що Сергій Клименко, використовуючи службове становище, забезпечив у січні-лютому 2014 році виведення значних коштів, залучених банком від фізосіб, на низку підставних фірм у вигляді незабезпечених кредитів. Зазначені операції мали всі ознаки шахрайських дій, так як ці фірми не мали необхідного забезпечення за кредитними договорами та не проводили по них господарську діяльність.

Крім того, встановлено, що С. Клименко і його партнери вже неодноразову намагалися перешкодити слідству, а також не виключені й спроби уникнути правосуддя. В зв’язку з цим було прийнято рішення затримати підозрюваного і клопотати у суді про його арешт. Суму заставного платежу обвинувачення просило встановити не менше ніж у 50 млн грн, але суд скоротив його більш ніж в 3 рази», – йшлося в офіційному повідомленні ФГВФО.

Нещодавно Фонд гарантування в офіційній заяві констатував, що активи «Терра Банку» напередодні запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, які пов’язані з власниками банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.), придбання «сміттєвих» цінних паперів (під час діяльності БАНКУ, коли власником був Циплаков Р.П.) та через операції з Meinl Bank AG.

Нижча – пряма мова із заяви ФГВФО:

«Попри те, що у бухгалтерській документації активи банку становлять 4 543,1 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 136,0 млн грн. В ПАТ «ТЕРРА БАНК» сума затверджених акцептованих вимог кредиторів дорівнює 2 688,8 млн грн, з них кошти виплачені вкладникам – 1 290,6 млн грн.

На кореспондентському рахунку ПАТ «ТЕРРА БАНК» в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було розміщено 40,0 млн дол. США. Ці кошти з процентами (загалом 40,4 млн дол. США) на початку вересня 2014 року були списані австрійським банком в рахунок виконання зобов‘язань та погашення боргу компанії-нерезидента, пов’язаної з колишніми власниками банку. На сьогодні, за фактом протиправного заволодіння коштами колишніми власниками, за заявою уповноваженої особи Фонду, правоохоронні органи здійснюють кримінальне провадження.

Окремо слід зазначити, що 12% балансової вартості активів банку – це цінні папери. У бухгалтерських документах їх вартість вказувалась на рівні 504,3 млн грн, а за даними незалежної оцінки ринкова вартість визначена на рівні 1,5 млн грн, що дорівнює тільки 0,3% від їх балансової вартості. Всі вказані цінні папери – «сміттєві», та були використанні для виведення коштів з банку.

75% обсягу ліквідаційної маси – це кредити, надані юридичним та фізичним особам. «На папері» вартість кредитного портфелю ПАТ «ТЕРРА БАНК» становить 2 784,5 млн грн. При цьому його незалежна оцінка складає 102,2 млн грн.

Найбільшу різницю між оціночною та балансовою вартістю має портфель корпоративних позичальників банку. При тому, що «на папері» його вартість зафіксована на рівні 2 602,9 млн грн, його незалежна оцінка виявилась у понад 26 разів меншою – 96,7 млн грн. Справа в тому, що майже 97% від загального кредитного портфелю юросіб – кредити надані компаніям, які пов’язані з власниками банку. Вони були створені без мети здійснення господарської діяльності та використовувались для отримання кредитів без наміру їх повернення.

Сума заборгованості за ними становить на дату затвердження ліквідаційної маси 2 532,9 млн грн, зокрема: група компаній Циплакова Р.П. заборгувала 1 166,4 млн грн; група компаній Клименко С.Д. – 1 366,5 млн грн. Оціночна вартість цих кредитів 83,7 млн грн, що становить лише 3,3% від їх балансової вартості, а саме: група компаній Циплакова Р.П. – 64,4 млн грн; група компаній Клименко С.Д. – 19,2 млн грн. З моменту визнання банку неплатоспроможним, вказані позичальники не обслуговують свої договори. Будь-якого майна, на яке банк міг би звернути стягнення та погасити кредитну заборгованість у таких підприємств немає, а в заставу за ними надано неліквідне забезпечення, або сума застави мізерно мала і зовсім не покриває суму заборгованості (тобто, кредити практично бланкові).

В результаті проведеної претензійно-позовної роботи за кредитами наданим позичальникам, які пов’язані з власником банку, переважно за рахунок реалізації заставного майна, переданого в забезпечення, було повернуто кошти на загальну суму близько 12,8 млн грн.

На сьогодні проводиться досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами розкраданн грошових коштів ПАТ «ТЕРРА БАНК» за участю власників банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.) та пов’язаних з банком осіб, що призвело до його неплатоспроможності та подальшої ліквідації.

Відносно кредитного портфелю фізичних осіб, то заборгованість за договорами склала 181,7 млн грн, оціночна вартість – 4,1 млн грн. При цьому, 14,1% (25,6 млн грн) портфелю фізичних осіб це кредити, надані позичальникам, які зареєстровані у зоні проведення АТО, та 3,2% (5,8 млн грн) – позичальникам, які зареєстровані в АР Крим. Ринкова вартість наведених груп кредитів – 0,6 млн грн та 0,2 млн грн відповідно».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *