СБУ хоче контролювати позови ПриватБанку проти Коломойського за кордоном

Служба безпеки України звернулась до керівництва націоналізованого ПриватБанку з листом, в якому висловило невдоволення тим, що державна фінустанова позивається до колишніх власників банку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова в іноземних юрисдикціях, не узгоджуючи такі дії з СБУ та Генпрокуратурою.

При цьому СБУ просить на майбутнє без отримання такого «попереднього погодження» утриматися від подання нових таких позовів.

Такий лист спецслужби на адресу керівництва ПриватБанку є в розпорядженні журналістів програми «Схеми».

Лист від 17 грудня 2019 року підписав заступник голови СБУ Володимир Горбенко.

«Встановлено, що представники банківських установ ініціюють позови в іноземних юрисдикціях та міжнародних арбітражах щодо стягнення збитків та притягнення до відповідальності осіб, дії яких спричинили доведення банку до неплатоспроможності, – мовиться у листі СБУ. – Вважаємо за необхідне забезпечити обов’язкову координацію позовної роботи банківських установ у міжнародних юрисдикціях зі Службою безпеки України і Генеральною прокуратурою України та попереднє погодження позовів, що подаються до судів поза межами території України, із вказаними органами. До такого попереднього погодження прошу утриматися від подання нових позовів».

shemy privat

У СБУ підтвердили Радіо Свобода, що такий лист справді направляли до ПриватБанку.

«З урахуванням зазначених норм чинного законодавства, подання позовів до міжнародних арбітражів може в певних випадках негативно вплинути на здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у банківській сфері», – мовиться в листі, в якому Служба безпеки України посилається на 90-у статтю Кримінального процесуального кодексу.

Служба безпеки не має жодних повноважень, аби просити і вимагати, щоб погоджувати з нею будь-які міжнародні позови, аналізує юристка громадської організації «Центр протидії корупції» Олена Щербан.

«Стаття КПК, на яку посилаються у листі СБУ, говорить лише про те, як оцінювати рішення міжнародних судів, і не стосується будь-якого порядку подачі позовів та інших дій, – каже юристка. – Цей лист можна навіть оцінити як грубе втручання в діяльність суб’єкта господарювання та тиск. І взагалі, така практика і вимоги з боку служби порушують чинне законодавство та Конституцію».

Держава судиться з олігархом Коломойським та його бізнес-партнерами, щоб стягнути заподіяні мільярдні збитки, не тільки в Україні, але й за кордоном: Великобританія, Швейцарія, США, Ізраїль.

Лондонський суд заморозив активи Коломойського та Боголюбова по всьому світі. Судовий процес у США, ініційований ПриватБанком, може загрожувати бізнесменам кримінальною відповідальністю.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *