СБУ підозрює Верланова у «кришуванні» конвертцентрів

Служба безпеки України підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби у «кришуванні» конвертцентрів і організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

Про це повідомили в СБУ за підсумками обшуків квартири ексголови ДПС Сергія Верланова.

За версією слідства, до оборудки також причетні керівники територіальних управлінь ДПС.

«Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років чиновники у змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість», – стверджують в СБУ.

Крім того встановлено факти несанкціонованого втручання у роботу електронних баз даних податкової у тому числі шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі низки суб’єктів господарської діяльності (СГД) із ознаками «ризиковості» (фіктивності). Ці дії призводили до штучного формування сум податкового кредиту з ПДВ, який потім відображався нібито як для СГД реального сектору економіки.

В СБУ впевнені, що дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, одержаних протиправним шляхом.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці провели понад 100 обшуків у різних регіонах України за місцями роботи та проживання фігурантів, у тому числі у колишнього керівника Державної податкової служби. Вилучену під час слідчих дій документацію буде додано як доказову базу до матеріалів справи.

Вже заблоковані банківські рахунки суб’єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі, і накладений арешт на ліміти цих компаній з податку на додану вартість в електронній системі адміністрування ПДВ.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364, ч.3 ст. 258-5, ч. 3 ст.212 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *