Що чекає військовозобов'язаного, якщо він проігнорує повістку: пояснення адвоката

Що чекає військовозобов’язаного, якщо він проігнорує повістку: пояснення адвоката

Працівники ТЦК та СП іноді залишають повістки військовозобов’язаним у дверях їхнього житла або у поштовій скриньці. Чи дійсна така повістка?

“Згідно з чинним законодавством України, повістка має бути вручена військовозобов’язаному особисто в руки, він повинен підписатись, що її отримав. Крім підпису військовозобов’язаного, повістка має бути засвідчена печаткою та підписом керівника військкомату (ТЦК та СП). В іншому разі така повістка не має юридичної сили”, – зазначив у коментарі “Експресу” адвокат Микола Михальчук. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

Вручення повістки: у якому випадку воно незаконне

Якщо особі засунули повістку у двері, то вона може не з’являтися до військкомату, ніяких правових наслідків для неї не мало б бути, зазначив адвокат. “Але на практиці нерідко трапляються випадки, коли ТЦК та СП звертаються з повідомленнями до поліції про те, що громадянин не з’явився до них за повісткою, і просять доставити його до військкомату. Хоч це і незаконно”, – зауважив юрист.

Що чекає військовозобов'язаного, якщо він проігнорує повістку: пояснення адвоката

Він пояснив, що при зверненні до поліції ТЦК повинен додати корінець повістки з підписом військовозобов’язаного про її отримання, інакше повноважень у поліції на доправлення такої особи у ТЦК та СП немає, адже немає доказів того, що військовозобов’язаний вчинив правопорушення.

“Коли ж військозобов’язаний отримав повістку особисто й підписався, то він має з’явитися до військкомату та стати на облік. Також вручати повістку військовозобов’язаним, крім ТЦК та СП, мають право представники органів місцевого самоврядування, державних органів, керівники підприємств, де працевлаштований військовозобов’язаний”, – нагадав адвокат.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Електронні повістки: чи будуть їх вручати через е-кабінет

За даними Міноборони, електронний кабінет військовозобов’язаного має запрацювати влітку цього року. У ньому будуть доступні дані з Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, призовників і резервістів “Оберіг”. Працюватиме цей кабінет за принципом застосунку Дія, де вже завантажена вся інформація. Варто буде лише пройти електронну ідентифікацію та авторизуватися.

“Особа, яка зайде у свій електронний кабінет, бачитиме свої персональні та службові дані, зможе отримати послуги без звернення до ТЦК та СП, наприклад, отримати ту чи іншу довідку, подати заяву на присвоєння статусу учасника бойових дій тощо. Завдяки реєстрації на цьому сервісі можна буде полегшити спілкування з працівниками військкоматів, котрі на вулиці чи блокпосту перевіряють документи. А під час перетину кордону достатньо буде зайти в електронний кабінет і продемонструвати відповідну інформацію перевіряльникам”, – пояснила у коментарі “Експресу” адвокатка Олеся Гродовська.

Правозахисник Ростислав Кравець додав, що розсилання електронних повісток через е-кабінет не передбачене новим законом.
“Подібної опції цим законом не передбачено. Але, скоріш за все, електронний кабінет створювався саме з такою метою.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Бо розносити і вручати під особистий підпис кожному військовозобов’язаному повістки – це дуже довга й складна процедура. А коли особа в е-кабінеті вже авторизована, то достатньо надіслати повідомлення і вона протягом, скажімо, десяти днів буде зобов’язана на нього відреагувати”, – зазначив він.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *