Що необхідно враховувати при зверненні до іноземної держави з клопотанням про визнання і виконання рішення суду України

Для забезпечення виконання рішення українського суду за кордоном необхідно звернутися до судового органу країни, на території якої рішення має бути визнане і виконане, з клопотанням про визнання і виконання такого рішення.

Для вірного оформлення матеріалів клопотання необхідно визначити чи існує між Україною і країною, на території якої необхідно виконати судове рішення, міжнародний договір, який передбачає визнання і виконання рішень. Якщо такого договору не укладено рішення може бути визнано і виконано в іноземній державі за принципом взаємності.

Так, українське цивільне процесуальне законодавство, наприклад, встановлює, що у разі якщо визнання та виконання рішення іноземного суду залежить від принципу взаємності, вважається, що він існує, оскільки не доведено інше (стаття 462 Цивільного процесуального кодексу України).

Якщо між країною, на території якої необхідно виконати судове рішення та Україною, існує міжнародний договір, який передбачає визнання і виконання рішень, необхідно керуватися положеннями такого договору щодо оформлення матеріалів відповідного клопотання.

Такі положення містять, зокрема, Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року, Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах 1993 року, Договір між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року.

Міжнародні договори містять умови щодо мови складання клопотання, необхідних додатків до нього, порядку подачі та розгляду клопотання, підстав відмови у визнанні та виконанні судових рішень.

Як правило, клопотання складається мовою запитуючої країни (українською) з завіреним перекладом клопотання та доданих документів на мову тієї Договірної Сторони, на території якої рішення має бути визнане і виконане.

При формуванні матеріалів клопотання, визначення додатків, необхідно звертатися до умов міжнародного договору, але здебільшого необхідними додатками є: засвідчена належним чином копія судового рішення; документ про те, що рішення набрало законної сили, якщо це не випливає безпосередньо з тексту рішення; документ щодо виконання частини рішення або невиконання рішення на території України; у випадку якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні – документ, що підтверджує те, що відповідач був належним чином повідомлений про день та час судового розгляду.

В залежності від умов, визначених у договорі, клопотання може бути подано до компетентного суду країни, де рішення підлягає виконанню або до суду першої інстанції, який ухвалив рішення для передачі до компетентного суду.

У разі, якщо згідно з міжнародним договором України клопотання подається заінтересованою особою до суду України, який ухвалив рішення, такий суд надсилає клопотання та додані до нього документи до Міністерства юстиції України через головне територіальне управління юстиції.

При підготовці документів також необхідно звертатися до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої спільним наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54 зі змінами, розділ ІV якої містить положення щодо звернення з клопотанням про визнання і виконання за кордоном рішення суду України.

У додатках до зазначеної інструкції є форма клопотання, форма довідки про те, що рішення набрало законної сили, форма довідки стосовно виконання частини рішення (вироку) або невиконання рішення (вироку) на території України, форма довідки про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день та час судового розгляду.

Потрібно заздалегідь враховувати і визначені міжнародним договором підстави для відмови у задоволенні клопотання, серед яких є те, що відповідач по справі не брав участі у процесі внаслідок того, що йому або його уповноваженому не був своєчасно і належним чином вручений виклик до суду. Тому у випадку розгляду спору з іноземним елементом необхідно звертати увагу на належне сповіщення відповідача задля убезпечення в подальшому від відмови у визнанні судового рішення.

Богуцька Людмила

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *