Щодо системної політичної і правової кризи, пов’язаної з діяльністю Конституційного Суду України

Відкритий лист щодо системної політичної і правової кризи, пов’язаної з діяльністю Конституційного Суду України.

Президентові України
Зеленському В. О. 

Голові Конституційного Суду України
Тупицькому О. М.

Суддям Конституційного Суду України
Головатому С. П.
Городовенку В. В.
Завгородній І. М.
Касмініну О. В.
Кичуну В. І.
Коліснику В. П.
Кривенку В. В.
Лемаку В. В.
Литвинову О. М.
Мойсику В. Р.
Первомайському О. О.
Сасу С. В.
Сліденку І. Д.
Філюку П. Т.
Юровській Г. В.

 

Відкритий лист

 

Шановний пане Президенте, шановний пане Голово Конституційного Суду України, шановні панове судді Конституційного Суду України!

В Українському юридичному товаристві пройшло обговорення стану справ у сфері конституційної юстиції і ми вимушені констатувати наявність системної політичної і правової кризи у діяльності КСУ і у зв’язку із цим висловлюємо глибоку стурбованість неналежною роботою цього важливого державного органу.

Зважаючи на те, що КСУ здійснює офіційне тлумачення Конституції України і є єдиним державним органом в Україні, який вирішує питання про відповідність Конституції України законів України, нормативно-правових актів Президента та Уряду України, збереження конституційного ладу в Україні та забезпечення належного функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування, наполягаємо на невідкладному вжитті заходів для забезпечення нормальної роботи КСУ на основі конституційних принципів верховенства права, незалежності та політичної нейтральності суддів КСУ.

Також звертаємо вашу увагу на необхідність визначення правомірності перебування окремих суддів на посадах суддів КСУ. Зокрема, йдеться про призначеного 27 лютого 2018 року Указом Президента України Порошенка П.О. на посаду судді Конституційного Суду України Головатого Сергія Петровича.

У публікаціях ЗМІ, офіційних заявах представників політичних партій, у зверненнях народних депутатів України йдеться, зокрема, про те, що Головатий С.П. до призначення на посаду судді КСУ упродовж багатьох років систематично вчиняв аморальні вчинки, виявляв відверту неповагу до суду, ігнорував конституційні приписи і міжнародні норми права щодо незалежності суду і недопустимості втручання у його діяльність; як посадова особа вдавався до публічних некоректних і образливих звинувачень на адресу суду як правової інституції та суддів як носіїв судової влади, намагався здійснювати непроцесуальний тиск на суд тощо.

Про таку його діяльність стало відомо Парламентській асамблеї Ради Європи, яка розглядала питання про призначення у 2010 році Головатого С.П. на посаду судді Європейського суду з прав людини. Тоді до ПАРЄ звернулася Рада суддів України, яка вказала на конкретні факти діяльності Головатого С.П., що не відповідали критеріям, визначеним статтею 21 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судді ЄСПЛ повинні мати високі моральні якості. Про неприпустимість призначення Головатого С.П. суддею ЄСПЛ заявляли делегати України в ПАРЄ С. Соболєв, О. Бондаренко, Є. Суслов, Р. Зварич, О. Герасим’юк. Вони направили до ПАРЄ лист, у якому вказали, що «глибоко стурбовані тим фактом, що Україна може бути представлена в Європейському суді з прав людини Сергієм Головатим, який не відповідає моральним та професійним критеріям, які передбачені статтею 21 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод». Таку ж позицію зайняв голова Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Б. Тарасюк, який направив до міжнародних структур відповідний лист про неприпустимість призначення Головатого С.П. на посаду судді ЄСПЛ.

Парламентська асамблея Ради Європи врахувала вказані факти і не обрала Головатого С.П. на посаду судді Європейського суду з прав людини.

Однак у 2018 році Президент України Порошенко П.О. всупереч вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України» не врахував, що суддя КСУ повинен мати високі моральні якості та бути політично нейтральним, і призначив Головатого С.П. на посаду судді КСУ.

У свій час Головатий С.П. виявив політичну заангажованість під час голосування у 2010 році за ратифікацію так званих Харківських угод.

У 2010 році був народним депутатом України від фракції «Партії регіонів» і голосував за прийняття Закону України від 27 квітня 2010 року№ 2153–VI «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України». Факт цього голосування підтверджується даними поіменного голосування народних депутатів України. Саме з ратифікацією Харківських угод Рада національної безпеки і оборони України пов’язує можливість військового вторгнення збройних сил РФ на територію України, анексії Криму та тимчасової окупації окремих районів Донецької і Луганської областей.

11 березня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України доручила Службі безпеки України з’ясувати обставини ратифікації Харківських угод саме в аспекті наявності в діях народних депутатів України, які голосували за прийняття цього закону, ознак державної зради – умисно вчиненого діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, злочину, передбаченого статтею 111 Кримінального кодексу України. За інформацією, розміщеною на сайті Служби безпеки України, розпочато досудове розслідування обставин підписання та ратифікації Верховною Радою України у 2010 році угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Крім того, як стверджували особи з близького оточення Януковича В.Ф., Головатий С.П. брав участь у підготовці конституційного подання, за яким 30 вересня 2010 року КСУ у неконституційний спосіб розширив повноваження тодішнього Президента України Януковича В.Ф. Уже пізніше, коли політична ситуація змінилася, Головатий С.П. піддав нищівній критиці вказане рішення КСУ.

Уже перебуваючи на посаді судді КСУ, Головатий С.П. неодноразово публічно виявляв політичну заангажованість, вдаючись до політичних заяв і виявляючи політичну прихильність до політичної позиції Порошенка П.О., який призначив його на посаду судді КСУ. Як частий гість підконтрольних колишньому Президентові Украйни Порошенку П.О. каналів своїми виступами віддзеркалював політичну позицію Порошенка П.О., «нападав» на його політичних опонентів (зокрема Тимошенко Ю.В.), вдаючись до неприпустимих для судді КСУ політично ангажованих висловлювань і тверджень, образливих особистісних оцінок та висновків.

Крім того, за офіційною інформацією Національного агентства з питань протидії корупції, Головатий С.П. допустив порушення антикорупційного законодавства – задекларовані ним доходи за 2019 рік відрізняються від дійсних на суму понад 3 мільйони гривень.

Усе це вказує на невідповідність Головатого С.П. вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо наявності у судді КСУ високих моральних якостей та політичної нейтральності.

За інформацією, розміщеною у засобах масової інформації, до КСУ неодноразово надходили звернення щодо відповідності судді КСУ Головатого С.П. займаній посаді. Зокрема, лідери політичних партій і народні депутати України викладали багато фактів і висловлювали сумніви щодо високих моральних якостей судді КСУ Головатого С.П. Однак з повідомлення, розміщеного на сайті КСУ, вбачається, що спеціальне пленарне засідання КСУ із розгляду порушеного питання так і не відбулося.

Для конституційного правосуддя ситуація ускладнюється ще й тим, що в умовах безпрецедентного політичного і силового втручання у діяльність КСУ та блокування його роботи Головатий С.П. набув статусу фактичного очільника КСУ. Зараз саме від нього залежить організація роботи КСУ, а також подальша доля цього державного органу. Враховуючи попередні «заслуги» Головатого С.П. (про що багато писалося у ЗМІ) та його моральні якості, існує ризик того, що за такого керівництва КСУ може повністю потрапити у залежність від нинішнього політичного керівництва і втратити гарантовану Конституцією України незалежність та самостійність.

Після відомих подій навколо КСУ виник суспільний попит на реформування конституційної юстиції та перезавантаження КСУ, що передбачає очищення його, у першу чергу, від суддів, які не мають високих моральних якостей і не відповідають критерію політичної нейтральності.

У цьому зв’язку викликає занепокоєння те, що Конституційний Суд України упродовж тривалого часу не розглядає звернення, які стосуються невідповідності Головатого С.П. вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України», які висуваються до суддів Конституційного Суду України. Ігноруючи ці звернення і не розглядаючи їх в установленому законом порядку, судді КСУ беруть на себе моральну і юридичну відповідальність за майбутнє КСУ та стан конституційного судочинства в нашій державі.

Враховуючи викладене, з метою збереження територіальної цілісності, політичної стабільності та конституційного ладу в Україні, піднесення авторитету українського правосуддя, підтримання правопорядку та утвердження одного із основних принципів функціонування правової держави – верховенства права – наполягаємо на негайному розгляді усіх наведених фактів та вимагаємо вжиття адекватних заходів для забезпечення належного функціонування КСУ та виконання покладених на нього приписами Основного Закону України функцій конституційної юстиції.

Додатки:

1) Чи має право Головатий бути суддею Конституційного суду? // Резонанс. – 5 березня 2019 р. https://resonance.ua/chi-maie-pravo-golovatiy-buti-suddeyu-kon/ – на 7 арк.;

2) Політичний флюгер // Резонанс. – 7 березня 2019 р. https://resonance.ua/politichniy-flyuger/ – на 7 арк.;

3) Результати поіменного голосування про проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Російською федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської федерації на території України № 0165 (Харківські угоди) – на 6 арк.

4) Звернення Верховної Ради України до Парламентської асамблеї Ради Європи від 22 квітня 2010 року № 01/3-673 на 1 арк.;

5) Заява Всеукраїнської політичної партії «Братство» від 11 березня 2021року № 28-03/21 на 4 арк.;

6) Депутатське звернення Лероса Г.Б. від 16 березня 2021 року № 28/02/308 на 2 арк.;

7) Судді Конституційного Суду хочуть вигнати Головатого // Naspravdi.Today // 16.03.2012.

З повагою

Голова громадської організації
«Українське юридичне товариство»

Олег Березюк

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *