Шмигаль: у вересні держбюджет виконали на 115%. Це вже четвертий місяць поспіль

За вересень державний бюджет виконано на 115%, що на 7,8 млрд гривень більше порівняно з минулим роком.

Про це у Facebook написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, вересень став четвертим місяцем поспіль у 2020 році, коли виконується державний бюджет. Ще у квітні, зазначив прем’єр, бюджет був недовиконаний на 41 млрд грн.

За вересень виконання бюджету перевищило плановий показник на 10,1 млрд гривень. Нині відставання від річного нормативу бюджету — 11,8 млрд гривень, і Шмигаль обіцяє, що воно буде надолужене до кінця року.

В умовах карантину дуже важко забезпечити виконання бюджету, бо основні донори скарбниці — підприємства — потерпають від збитків.

Що таке виконання державного бюджету і чому це важливо?

Кожен бюджет складається з доходів, які мають туди поступити, та запланованих видатків, які мають бути виконані протягом певного проміжку часу. Одне із завдань уряду полягає в тому, щоб доходи й видатки відповідали закладеним у бюджеті, інакше це може призвести до негативних наслідків для економіки.

Наприклад, якщо велике підприємство отримує збитки і не може повністю сплатити податки до держбюджету, то там утворюється так звана «фінансова діра». І тоді під загрозою опиняються видатки — держава має сплачувати пенсії, забезпечувати діяльність держпідприємств, роботу працівників тощо.

Якщо державі ніде буде взяти кошти, то це призведе до скорочення кількості працівників, скорочення видатків на державні проєкти. Тому державним органам важливо підтримувати цей баланс — надходження-видатки.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *