Шоу “досягнення попередників” або парад речових доказів. Що ми побачили на 30-річчя Незалежності?

Сьогоднішній парад — один з наймасштабніших за всі тридцять років відновлення незалежності України. Заперечувати це безглуздо. Нинішні керівники держави, які прийшли у дві тисячі дев’ятнадцятому році до влади під гаслом “просто пєрєстать стрєлять”, через два роки почали розуміти просту тезу, хто не хоче годувати та розбудовувати свою армію — будуть годувати чужу, і дуже постаралися, щоб організувати вражальне шоу. Але яку техніку нам показали на Хрещатику?

Перш за все, перелік техніки, яку ми побачили демонструє, що попри численні “звинувачення” на адресу «попередників», в питаннях обороноздатності у Володимира Зеленського та його оточення власних досягнень у цієї сфері просто немає. Усі зразки українського та закордонного озброєння, які ми побачили — отримані та розроблені в 2014-2019 роках – за часів каденції Порошенка та Турчинова як голови РНБО.

Реактивна система залпового вогню «Вільха», мобільний мінометний комплекс «Барс-8ММК», БТР-4К, ПТРК «Стругна-П», ПТРК «Javelin», оперативно-тактичний ракетний комплекс «Сапсан», РЛС П-18 «Малахіт» – все це, м’яко кажучи, або зовсім не досягнення нинішніх очільників держави, або фінансуються та приймаються на озброєння під тиском суспільної думки, навіть швидше під спротивом нинішнього міністра оборони та його “компетентних” кураторів з офісу президента.

Щоб не бути голослівними, швидко пройдемося по переліку:

⁃ мобільний мінометний комплекс «Барс 8 ММК» – не експлуатується через численні дефекти, які були виявлені ще в кінці 2019 року. За два роки жодних робіт щодо усунення дефектів не проведено;

⁃ броньований автомобіль «Новатор» з ПТРК «Стугна-П» – фактично є масогабаритним макетом, а не зброєю. Не дивлячись на те, що проєкт не новий, за два роки Міністерство оборони на Генштаб не спромоглися підписати дозвіл на початок дослідно-конструкторських робіт. На озброєнні ці зразки не стоять і не можуть стояти.

⁃ 152 мм гармата «Гіацинт-Б» – зразок модернізованої радянської гармати. Проблема тільки в одному – для неї нема снарядів, які намагаються закупати за кордоном, при тому що за два с половиною роки МО робить все для того, щоб зірвати вітчизняне виробництво снарядів цих калібрів, переважно розтягуючи строки держвипробувань.

⁃ РСЗВ «Вільха» – розробка часів Порошенко та Турчинова в рамках програми «Ракетний щит». Випробування модернізованої установки «Вільха-М» штучно затягуються МО з незрозумілих мотивів.

Єдиним “новим зразком” великої техніки, яка з’явилася за часів Зеленського можна назвати хіба що тягач “Татра”. На ньому йшов ракетний комплекс берегової оборони «Нептун», який був розроблений та профінансований у 2014-2019 роках в рамках тієї ж концепції «Ракетний щит». Закупівля шасі “Татра” – єдине суттєве «покращення» комплексу «Нептун», яке ми побачили за останні два роки. При тому, що саме шасі не має суттєвих переваг над вітчизняними шасі КРАЗ, під які проєктувався цей комплекс.
Логіку МО можна зрозуміти. Адже кожне таке шасі коштує біля мільйона доларів, на відміну від приблизно 300 тисяч доларів вітчизняних аналогів. Трикратно збільшена ціна у три рази підвищила суму “відкату” для чиновників відповідно…
Саме завдяки цій оборудці, замість 70 ракет для комплексу, за останні два роки буди профінансовані тільки 22 ракети. Тобто, чеське шасі “Татра”, яке красиво пройшло парадом, коштувало Україні майже 50 ракет, що були б здатні потопити увесь Чорноморський флот РФ.

Але найсумніша іронія цього сьогоднішнього перформансу полягає у тому, що на параді широко представлені бойові автомобілі на платформі «Богдан». Їх присутність, вочевидь, підтверджує, успішне використання цих машин на фронті та їх якість попри справжню істерію тоді ще “опозиційних” ЗМІ, яку почали роздмухувати десь с 2018 року.

Особливо цікаво було спостерігати за проходженням повз урядову трибуну санітарного автомобіля «Богдан-2251” — бо саме в закупівлі цих машин сьогодні обвинувачують ексзаступник міністра оборони часів Порошенка, генерала Павловського. Режим Зеленського намагається ув’язнити його начебто за те, що ця техніка поставлена до ЗСУ виявилась неналежної якості!

Але й це ще не все. У рамках воєнно-морського параду в Одесі морем пройдуть бойові катери «Гюрза-М», проєкту «Кентавр», які виготовляються на заводі «Кузня на Рибальському». І яка теж, відповідно до підозри ДБР, є “неналежною”.

Склалася шизофренічна ситуація, коли Києвом та Одесою фактично пройшов парад «РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ» слідства ДБР. Адже вся військова продукція «Богдану» та «Кузні» наразі має статус доказів у «слідстві»…

Не можна також не згадати протиповітряний комплекс 9К330 «Тор», який продемонстрували суспільству та президенту як “штатну техніку” ЗСУ. Тут треба додатково пояснити цю проблему.

Десь рік тому росіяни випустили нову модифікацію свого розвідувального безпілотника “Орлан-М”, який став недосяжним до наших ПЗРК. Останні точні мінометні удари противника по пунктах управління вглибині бойових порядків ООС — саме результат того, що ці російські безпілотники літають безкарно, як у себе вдома…
Збити цього птаха можна тільки такими засобами ППО як “Бук” або “Тор”. Використовувати потужні “Буки” (на параді вони теж пройшли) дуже дорого, такі ракети нам знадобляться в тому випадку, якщо почнеться повномасштабна війна. Нові “Орлани” — це за ТТХ “здобич” саме комплексів “Тор”.

Але “Тори” на сьогодні на озброєнні ЗСУ не стоять! Виведені вони були зі складу Збройних сил ще до 2014 року, командування ЗСУ та воєнно-політичне курівництво країни, розуміючи загрози, планувало їх повернення. Але після відставки генерала Муженко та міністра Полторака про це просто “забули”. Яким місцем думав міністр Андрій Таран, демонструючи на параді цю машину Зеленському, котрий всю свою піар-кампанію вибудовує не політиці “неприпущення бойових втрат”, залишається хіба що гадати…

Ну і звісно, коли ми говоримо про нові зразки техніки, закуплені для армії за час “каденції Зе”, не можна обійти дві спроби міністра оборони приймати парад на спеціально закуплених “членовозах”. Спочатку це буди европейські лімузини надалі, після того, як справа отримала розголос, “командно-штабні машини” з відкритим дахом(Sic!), на які було витрачені шалені 18 мільйонів гривень. Річ у тому, що ці “парадно-бойові” членовози-кабріолети є фактично перефарбованими в хакі версіями цивільних машин Iveco – всесвітньо відомого виробника фур. В останній момент Таран взагалі вирішив не ризикувати та своїм вольовим рішенням скасовував об’їзд військ…

Якщо проаналізувати загалом присутні на параді зразки техніки, можна рішуче зробити висновок – міністр оборони Таран, утримуючись з останніх сил за свою посаду, намагався створити для Зеленського та суспільства справжні «потьомкінські дєрєвні».

Міністр Таран, який ледве не став приймати парад на “фурі” – гарний символ регресу обороноздатності, який ми спостерігаємо за два останніх роки. Попри те, що останні два три тижні, після відставки одіозного Хомчака та його креатур, ЗСУ почали розправляти плечі, парадні зусилля постсовкового міністра яскраво демонструють ті проблеми, які Зеленський та його оточення зобов’язані вирішити найближчим часом. Якщо звісно не хочуть, щоб для них цей парад став останнім…

Військовий кур’єр України

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *