Швейцарія та Італія змінюють спільний кордон через природні фактори

Швейцарія та Італія змінюють спільний кордон через природні фактори

Глобальне потепління призводить не тільки до зміни клімату, але й до несподіваних наслідків. Наприклад, через це можуть навіть змінюватись кордони між державами.

Так, кордон між Швейцарією та Італією значною мірою визначається льодовиковими хребтами або ділянками снігу, що не тане. Але різке скорочення розмірів льодовиків призвело до того, що ці природні кордони почали зміщуватись, про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Швейцарія та Італія змінюють спільний кордон через природні фактори

Ділянка кордону, яку планується перекроїти, знаходиться під сусідством зі знаменитим «рогом» Маттерхорна.

Частина території, яку зачепили зміни, проходить схилами та біля підніжжя Маттерхорна — одного з найвищих піків Європи, де розташований один з найвідоміших гірськолижних курортів.

За даними останніх вимірів, опублікованих у вересні минулого року, 2023 року льодовики Швейцарії втратили 4% свого обсягу. І це ще не рекорд: роком раніше, за 2022-й, льодовик «схуд» ще в 1,5 рази більше.

Швейцарська мережа моніторингу льодовиків (Glamos) щорічно публікує звіт, в якому рекордні втрати пояснюються довгим спекотним літом 2022 разом з низьким рівнем опадів (тобто снігу) наступної зими.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Внаслідок цього спільна швейцарсько-італійська робоча група підготувала проект угоди про перенесення кордонів. Внесені зміни відображають реальні географічні зміни, що вже відбулися. І днями Швейцарія офіційно схвалила таку угоду, а Італії це ще належить зробити.

Влада Швейцарії заявила, що перегляд кордонів відповідає економічними інтересами обох країн, оскільки допоможе їм домовлятися про те, хто з них несе відповідальність за утримання тієї чи іншої конкретної природної території.

Минулого року Glamos вже попереджав, що деякі швейцарські льодовики тануть так швидко, що їх навряд чи вдасться врятувати, навіть якщо підвищення глобальних температур утримається в межах 1,5°С, передбачених Паризькою кліматичною угодою. Моделювання показує, що без припинення викидів парникових газів, великі льодовики можуть повністю зникнути вже через покоління.

На швейцарських льодовиках, що танули в останні роки, було зроблено безліч знахідок. У липні минулого року тести підтвердили, що людські останки, знайдені неподалік Маттерхорна, належать німецькому альпіністу, який зник безвісти 1986 року. Альпіністи, що йшли льодовиком Теодуль (над Церматтом), помітили туристичні черевики і «кігті» скелелаза, що стирчали з льоду.

У 2014 році пілот вантажного вертольота помітив на Алецькому льодовику дивну пляму. Пізніше тут виявили тіло зниклого британського альпініста. А 2022 року на льодовику оголилися уламки літака, що розбився 1968 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *