Скільки разів Янукович просив допомоги у Путіна після Майдану?

Екс-президент Віктор Янукович заявив, що кілька разів звертався до президента Росії Володимира Путіна по допомогу у врегулюванні кризи в Україні у 2014 році.

Ця несподівана заява пролунала на прес-конференції колишнього президента у Москві.

Генпрокуратура звинувачує Віктора Януковича у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність і суверенітет України. Після втечі з України до Росії екс-президент востаннє спілкувався із журналістами у листопаді 2016 року, перебуваючи у Ростові-на-Дону.

ВВС News Україна відстежила, які питання Віктор Янукович залишив без відповіді або ж які із пояснень відрізняються від тих, що лунали раніше.

Звернення про війська і “додаток”

Віктор Янукович заявив, що мав юридичні підстави звертатися до президента Володимира Путіна. Звернення, сказав він, ґрунтувалися на чинному Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. За його словами, 1 березня 2014 року він написав не одне, а два звернення до Володимира Путіна і насправді одне з них було “додатком” до першого.

Віктор Янукович твердить, що просив російського президента про введення поліцейської миротворчої місії.

“У цьому зверненні я посилався на Договір про дружбу і взаємодопомогу між Україною і Росією. Я запропонував провести консультації і вносив пропозицію про введення поліцейської миротворчої місії”, – сказав Янукович.

Прес-конференція у Москві
Віктор Янукович не сказав, хто платить охоронцям, які його супроводжували на прес-конференції у Москві

“Я також просив Володимира Путіна поінформувати світову спільноту про те, що відбулося в Україні. Оскільки посол України в ООН дезінформував світ. Зокрема, про те, що я самоусунувся від виконання обов’язків. Ще такого не було, щоб президента, який виїхав зі столиці до одного з регіонів України, вже менше ніж через добу відсторонили від влади і звинуватили у самоусуненні,” – сказав екс-президент.

Він твердить, що звернення він писав не лише Володимиру Путіну, але й лідерам трьох держав, представники яких 21 лютого 2014 року разом із очільниками української опозиції та президентом підписали у Києві договір про врегулювання ситуації в Україні. За його словами, він написав ці листи тому, що вже 22 лютого “опозиція порушила договір” і почала захоплювати будівлі парламенту, адміністрації президента та уряду.

Віктор Янукович каже, що у листах до лідерів Німеччини, Польщі та Франції він апелював до підписаного їхніми представниками мирного договору, який передбачав, зокрема, міжнародне розслідування розстрілів на Майдані та інші поступки.

“Я пішов на все – на розслідування, на дострокові президентські вибори, на внесення змін до Конституції. Бо я не хотів кровопролиття. Я будь-якою ціною шукав можливості домовитися, я провів величезну кількість переговорів, шукав шляхів, як мирно відрегулювати це питання. Але головне завдання в опонентів було захопити владу”, – заявив Віктор Янукович.

У той же час, через чотири роки після тих подій екс-президент уник коментарів стосовно листа до Володимира Путіна, у якому ішлося про введення Збройних Сил Російської Федерації на територію України, проте й не заперечував його існування.

Саме цей лист є одним із доказів слідства у справі про державну зраду екс-президента.

Віктор Янукович лише зауважив, що лист, який демонстрував покійний нині представник Росії у Радбазі ООН Віталій Чуркін насправді був “додатком” до звернення про “миротворчу поліцейську місію”.

Одна зі сторінок звернення Віктора Януковича до Володимира Путіна
Одна зі сторінок звернення Віктора Януковича до Володимира Путіна, продемонстрована на прес-конференції. Тут ідеться про доцільність введення поліцейської місії на Донбас. Це перша згадка екс-президента про цей лист за останні чотири роки після Майдану.

Екс-президент заявив, що ближчим часом планує знову звернутися до гарантів підписання мирної угоди, а також до США і Росії, з метою започаткувати переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі.

“Ми маємо повернутися за стіл переговорів, який у 2014 році завершився так жалюгідно. Я не знімаю із себе провини, але так само не знімаю її з інших учасників. Якщо ми не повернемося до переговорів і не подивимося один одному у вічі, не скажемо правду, все і далі триватиме”, – заявив він.

Віктор Янукович неодноразово наголошував, що ці переговори “в обов’язковому порядку” мають відбутися за участі “усіх учасників конфлікту”, у тому числі самопроголошених “ДНР-ЛНР”.

Російські військові на Донбасі та у Криму

Віктор Янукович називає події на Сході України “громадянським конфліктом”.

Протягом усієї прес-конференції він жодного разу не торкнувся теми присутності російських військових на Донбасі. У той час як українська влада заявляє про регулярні військові підрозділи, що беруть участь у бойових діях проти Збройних Сил України.

Екс-президент також неодноразово наголошував, що кримчани самі вирішили приєднатися до Росії і на це вже ніяк не могли вплинути його звернення до президента РФ. Віктор Янукович твердить, що жителі як Донбасу, так і Криму не сприймали подій на Майдані, були налякані і у такий спосіб “захищали себе і свої сім’ї”.

“Складається враження, що влада зробила все, щоб здати Крим. Допити свідків у суді показали, що конкретних заходів вжито не було. (…) Кримчани шукали відповідь, як захистити себе і свої сім’ї. Їхнє рішення було вимушене і передбачуване”, – заявив Віктор Янукович.

Російські військові у Криму без опізнавальних знаківПерші російські військові у Криму з’явилися без розпізнавальних знаків

Про методи і способи контактів

Віктор Янукович зізнався що “дуже часто” зустрічається із представниками Донбасу.

“Я не втрачаю зв’язку, як кажуть, тримаю руку на пульсі”, – заявив він.

Водночас, екс-президент не відповів на запитання про те, чи відвідував він частину Донбасу, що її контролюють сепаратистські “республіки”.

“Які це методи і способи (контактів. – Ред.), дозвольте, я не відповідатиму”, – сказав Віктор Янукович.

“Не рахуйте мої гроші”

“Як кажуть, я ваші гроші не рахую, не рахуйте ви мої”, – так Віктор Янукович відповів на запитання, на які кошти він живе останні чотири роки.

“У мене є сім’я, є син, достатньо молодий, здоровий. Мені вистачає. (…) І я вам скажу, що мені сьогодні ніхто не заздрить. Ви ж у це вірите?”, – заявив екс-президент.

Він також сказав, що у жодному банку світу він не має коштів.

“І це не потребує доказів. Це всім відомо. Жодна країна Європейського Союзу не знайшла нічого. Бо, як кажуть, у темній кімнаті шукати чорну кішку марно, її там немає”, – заявив він.

На кількаразові питання про те, хто оплатив охорону, яка супроводжувала його на прес-конференції, Віктор Янукович сказав, що це питання до організаторів, бо він “у гостях”.

“Не бачив і не чув” Манафорта

Віктор Янукович сказав, що нічого не може сказати про співпрацю із американським політтехнологом Полом Манафортом.

“Пол Манафорт мав стосунки із Партією регіонів. Я особисто з ним не підписував ніяких угод, не встановлював ніяких сум оплат за його роботу. І ця тема між нами ніколи не обговорювалася – скільки він має одержувати”, – сказав екс-президент.

За словами Віктора Януковича, після 2010 року Пол Манафорт був його радником на громадських засадах, і таких у нього було “дуже багато”. За його словами, американський політтехнолог працював переважно із адміністрацією президента.

Коли в Україну?

Віктор Янукович уникав відповіді на запитання, коли він може повернутися в Україну. Про це запитували і російські ЗМІ, і українські. Екс-президент наголошував, що для нього зараз головне – зупинити війну і “посадити за стіл переговорів сили, що стоять по різні боки барикад”.

“Треба врегулювати військовий конфлікт і мирним шляхом об’єднати Донбас з Україною. Усе, що від мене залежатиме, я робитиму”, – запевнив екс-президент.

Водночас, він звинувачував українську владу у тому, що саме через її протидію не має змоги брати участь у судовому процесі у справі про державну зраду. Віктор Янукович укотре заявив, що вважає заочний судовий процес нелегітимним.

“Нинішня влада намагається перекласти всю провину за розстріли на Майдані і за усі інші події на мене. Їм це не вдасться. Попереджаю слідчих і прокурорів: це політичний процес. За усі свої незаконні дії ви відповідатиме за законом”, – заявив екс-президент.

Віктор Янукович вкотре заявив, що розстріли на Майдані – це справа рук опозиції. Він твердить, що “снайпери стріляли із будівель, контрольованих лідерами Майдану”.

Прес-конференція у Москві почалася із показу фільму італійських журналістів, у якій нібито грузинські снайпери зізнаються, що стріляли і у “беркутівців”, і у протестувальників. Віктор Янукович твердить, що “передав через адвокатів документи, які доводять скоєння злочинів як організаторами Майдану, так і легіонерами, котрі приїхали в Україну”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *