Смерть військовозобов’язаного в ТЦК: загадковий інцидент на Закарпатті

Смерть військовозобов’язаного в ТЦК: загадковий інцидент на Закарпатті

23 травня в одному з ТЦК Закарпаття помер військовозобов’язаний. За висновками військово-лікарської комісії, він був придатним до служби, але його самопочуття різко погіршилося. Чоловікові надали домедичну допомогу та викликали бригаду “швидкої”, але медики констатували смерть.

“До складу позаштатних військово-лікарських комісій при ТЦК та СП входять лікарі закладів охорони здоров’я комунальної та державної форми власності. На жаль, трапляються випадки, коли медики ВЛК визнають військовозобов’язаних придатними до служби, але згодом відбуваються трагедії”, — прокоментували інцидент у Закарпатському ОТЦК та СП. Зазначивши, що за цим фактом проводиться службова перевірка. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

Місяць тому в Закарпатській області стався інший трагічний випадок. Мобілізований помер дорогою у навчальний центр. У нього стався епілептичний напад. А 5 травня у військкоматі Кривого Рогу помер 44-річний військовозобов’язаний. За словами рідних, його били. Тим часом у Дніпропетровському обласному ТЦК та СП повідомили, що військовозобов’язаний помер через різке погіршення стану здоров’я, що супроводжувалося ознаками епілептичного нападу. За фактом можливого перевищення службових повноважень, що призвело до смерті мобілізованого, також розпочато провадження.

У березні в Хмельницькому 41-річний чоловік помер через два дні після того, як побував в об’єднаному міському ТЦК та СП. А торік на Одещині ТЦК та СП мобілізував чоловіка, який мав інвалідність з дитинства. Невдовзі після прибуття до військової частини він помер унаслідок нападу епілепсії. Як бачимо, подібних випадків чимало. З чим це пов’язано?

— Маємо такі ситуації, бо ТЦК фактично виконують план, не зважаючи на фізичний стан людини, — зазначає Дмитро Снєгирьов, військовий експерт і співголова ГІ “Права справа”. — Скільки було випадків, коли люди на вийшла в магазин по хліб, а наступного дня вже опинилася на полігоні без жодних медичних оглядів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Також це відбувається через корупційну складову в ТЦК та ВЛК. За оцінками західних джерел, за кордоном перебувають приблизно 800 тисяч військовозобов’язаних. Припустимо, що з них бодай 10% виїхали за підробленими довідками ВЛК. Цю кількість треба кимось компенсувати. Тому мобілізовують і хворих, і калік.

Ось нещодавно на Одещині було затримано начальника відділу Приморського РТЦК та СП, який з липня 2023 року несанкціоновано втручався у роботу реєстру “Оберіг”. Таким чином, за даними ДБР, він відкоригував інформацію щодо 138 чоловіків, фіктивно зробивши їх непридатними для військової служби. Така послуга коштувала від 4,5 до 7 тисяч доларів. Підозрюваний міг заробити щонайменше один мільйон доларів! Можна припустити, що його “взяли” тільки тому, що він не поділився грошима з тими, хто його прикривав. А зараз, зауважу, довідка про непридатність до військової служби коштує від 10 до 12 тисяч доларів. Уявіть собі, якщо один військком зміг зробити непридатними до служби 138 людей, то скільки таких випадків може бути по Україні? А ті, хто помирають у ТЦК чи на полігонах, не мають грошей відкупитися.

— Це наслідки повної безкарності працівників військкоматів, — каже правозахисник Ростислав Кравець. — Поки в Україні працівники ТЦК не нестимуть відповідальності за перевищення своїх повноважень та наслідки своїх дій, такі випадки продовжуватимуться, і ситуація буде тільки ускладнюватися. Йдеться і про представників ВЛК, які не зважають на діагнози.

— Останнім часом помітна суттєва активізація призову, — зауважує Роман Лихачов, адвокат приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини. — Чули ж інформацію, що потрібно терміново призвати 500 тисяч осіб, зокрема, щоб замінити тих, хто звільняється зі служби. А таких багато, зокрема особи з інвалідністю, ті, хто перебував у полоні. Західні партнери надають нам зброю, а для її обслуговування потрібна додаткова кількість людей. Тому нині мобілізація проходить у прискореному темпі.

Представники ТЦК можуть забрати людину з вулиці і, не відпускаючи її, везти “під охороною” на проходження ВЛК. Там вони намагаються зробити все, щоб людина пройшла медичну перевірку дуже швидко. Зазвичай у людини немає з собою медичних документів щодо своїх хвороб, і їй не дають можливості їх доправити.

Та й працівники ВЛК халатно ставляться до своєї роботи. Є випадки, коли лікар питає про скарги, людина говорить про серйозні хвороби, а медик відповідає: “Та нічого страшного” і ставить позначку “придатний”. А буває, що людина навіть не була на огляді в лікарів, а їй поставили таку позначку. Часто порушується сама процедура визнання особи придатною чи непридатною.

— Якщо людина справді хвора, то вона не зможе якісно виконувати свої обов’язки під час служби. Хіба не так?

● Р. Лихачов:

— Безперечно. Тому дуже часто мобілізовані, яких ВЛК визнали придатними, хоч насправді вони такими не є, вдаються до самовільного залишення військової частини й потім лежать у шпиталях. Не таємниця, що кількість випадків СЗЧ в Україні вже давно понад 100 тисяч.

Крім того, у моїй практиці вже є декілька випадків, коли ВЛК визнавали людей придатними, а потім мобілізовані помирали в навчальних центрах. Наприклад, людина не витримала фізичних навантажень, стався серцевий напад тощо. Часто призивають людей віком за 50 років, а в таких уже може бути цілий “букет” хвороб.

● Д. Снєгирьов:

— Наприклад, на Прикарпатті людину з травмою хребта, внаслідок чого їй викрутило пальці обох рук, визнали обмежено придатною до служби. Після цього чоловік мав знову з’явитися до ТЦК, але цього не зробив і відмовився проходити службу. Та як він узагалі міг служити, зважаючи на стан здоров’я? Однак його засудили за те, що ухилився від мобілізації.

— Який вихід із ситуації?

● Д. Снєгирьов:

— Потрібно виключити втручання ТЦК у роботу ВЛК. Військовозобов’язані мають проходити ВЛК винятково в лікарнях за місцем свого проживання. Звісно, для цього потрібні зміна законодавчої бази, внесення змін до Закону “Про мобілізацію”, де буде чітко визначено, що ВЛК — винятково цивільна складова.

● Р. Лихачов:

— Також слід надати можливість людині проходити ВЛК у певний строк. Наприклад, за заявою людини можна було б продовжити цей строк до чотирьох діб, а не проходити ВЛК уночі за 10 хвилин ще й під охороною ТЦК. Варто зробити так, щоб людина самостійно отримала направлення на ВЛК, наприклад, від свого сімейного лікаря, а не чекала направлення з ТЦК. Крім того, слід надати людині термін на оскарження рішення ВЛК. Наприклад, якщо людина має намір оскаржити рішення, то протягом десяти днів вона не може бути призвана. А в нас часто буває, що людину визнали придатною, мобілізували з порушенням, вона оскаржує це в суді. І в цей же час бере участь у бойових діях.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

● Р. Кравець:

— Я вважаю, що не потрібно нічого змінювати, а лише виконувати закон, який передбачає відповідальність за неналежне виконання обов’язків, за перевищення своїх повноважень, за підробку документів тощо. Якби під час ВЛК лікарі сумлінно виконували свої обов’язки, оглядали осіб, то подібних випадків не було б.

— Чи притягнуть когось до відповідальності за те, що людина померла в ТЦК? Як гадаєте?

● Д. Снєгирьов:

— Ніхто не несе відповідальності за це. В Україні створено таку ситуацію, що ТЦК зовсім не несуть відповідальності ні за що! У мережі з’являються відео, де працівники ТЦК б’ють людей на вулицях навіть у присутності співробітників Нацполіції, які не втручаються, а лише спостерігають за незаконними діями працівників ТЦК. Після цього представники ТЦК виправдовуються, стверджуючи, що це ж на них напали в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Але чи провели вони аналізи або мають медичні висновки, що людина перебувала в такому стані? Кажуть, що на них напали, хоч відео свідчить про протилежне. А це ж завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Хтось сидить за такі дії? Ні. Так само як ніхто не сів, коли забили людину в ТЦК у Дніпропетровській області. Держава демонструє повну незахищеність у правовому плані своїх громадян.

● Р. Кравець:

— На жаль, не чув жодного випадку, щоб когось покарали за такі наслідки. У будь-якому разі, родичі померлого повинні звернутися до поліції, має бути розпочата кримінальна справа. Потрібно провести судово-медичну експертизу, встановити причину смерті, визначити, чи не відбулося побиття цієї людини, і зібрати свідчення про те, як з нею поводилися у ТЦК.

● Р. Лихачов:

— Потрібно з’ясувати в якому статусі померла людина. Якщо на той час вона вже була військовослужбовцем, то рідні навіть можуть претендувати на компенсацію від держави — приблизно два мільйони гривень. Звісно, якщо людина скоїла самогубство або була в стані алкогольного сп’яніння, то компенсації не буде.

— Що ще порадите?

● Р. Лихачов:

— Я б рекомендував не чекати, коли вас “заберуть з вулиці”, а самостійно проходити ВЛК. Бо рано чи пізно всі все одно будуть проходити цю комісію. Перед цим варто зібрати всі медичні документи, які підтверджують проблеми зі здоров’ям. Проте варто зауважити, що під час проходження військово-лікарської комісії лікарі звертають увагу не лише на наявність хвороби, але й на те, як часто людина звертається через неї до лікарів. Тому потрібно регулярно проходити обстеження й поновлювати свої медичні документи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *