Сморід, таргани та клопи: мешканці київської хрущовки страждають від дідуся-“кошатника”. Чи реально з цим “воювати”?

Юрист пояснив, як краще вирішувати побутові конфлікти з літніми людьми.

Сусідів не вибирають, а старість для кожного різна – в теорії ми всі про це знаємо, але періодично чиясь самотність заважає тим, хто оселився поряд.

Про таку ситуацію розповіли Новини.Live мешканці столичної “хрущовки” на вулиці Олени Теліги. Антон нещодавно переїхав до громадянської дружини в квартиру старенького будинку, який розташований у затишному місці.

“Довгий час квартира стояла порожня, ми просто навідувались глянути – чи все там нормально, чи не затопили сусіди. Коли перебрались, нібито все виглядало пристойно – далеко від гамірної дороги, зелене подвір’я, під’їзд з недавнім ремонтом, зробленим тамтешньою активісткою”, – розповів.

Сморід, мухи й невигідні ціни

Проблеми почались згодом – у під’їзд буквально неможливо було зайти від смороду.

Коли до нас приходили ремонтники, то завжди питали, чи «хтось здох», сусіди постійно скидались на освіжувач повітря, який хоча би якось забивав страшенний сморід”, – розповів Антон.

Згодом дружина Антона додалась у групу під’їзду у Вайбері, з переписки стало зрозуміло, що на першому поверсі мешкає одинокий літній чоловік, який підгодовує велику кількість котів.

“Про цього дідуся всі знають, кажуть, що часто намагались із ним поговорити. Зі мною він просто вітається. Коли кілька разів намагався спитати, чи можу йому допомогти – відмовчується”, – розповів Антон.

Сморід, таргани та клопи: мешканці київської хрущовки страждають від дідуся-"кошатника". Чи реально з цим "воювати"?

Чоловік зазначає, що кілька разів сусіди викликали поліцію. Одного разу Антон застав патрульних біля під’їзду, перепитали, чи знає він мешканця “з котами” і чи давно його бачив.

“Зрозумів так, що дід зачинився і довго не виходив, то сусіди подумали, що помер. Я навіть дружині тоді сказав, що “відмучився” – вона в мене “кошатниця”, то зразу про долю пухнастих подумала, типу, що з ними буде тепер”, – каже.

Чи заходили поліціянти в квартиру – не знає. Згодом дідуся знову побачили надворі з якимись пакетами.

“Як багато хто зі старих – таскає якісь клунки, буває. Вікна його квартири виглядають стрьомно – без скла, там коти лазять постійно”, – каже Антон.

Сморід, таргани та клопи: мешканці київської хрущовки страждають від дідуся-"кошатника". Чи реально з цим "воювати"?

Згодом Антон запропонував дружині продати квартиру і придбати спільне житло на Оболоні, однак рієлторка, яка прийшла оцінити помешкання дещо розчарувала пару.

“Сказала, що поки на першому поверсі такий сморід – квартиру продамо на кілька тисяч дешевше. То ми забили на те і продовжили ремонтувати, що є”, – каже.

Нові сусіди обурились придбаним житлом

Нещодавно до під’їзду перебралась пара, яка придбала квартиру просто над “проблемним мешканцем”.

Розповідають, смерділо так, що не могли відчинити вікна. До того ж виявили, що вся квартира кишить «прибульцями» – по ній стрибали блохи й лазили клопи з тарганами”, – переказав Антон.

За кілька тижнів мешканці під’їзду по черзі викликали спеціальні служби, щоби травити тарганів.

“Дідусь дає жару, звісно. Сечею смердить котячою. Сусіди кажуть, що періодично на кватирці якісь наїдки висять, але я такого сам не бачив”, – розповів Антон.

Сморід, таргани та клопи: мешканці київської хрущовки страждають від дідуся-"кошатника". Чи реально з цим "воювати"?

Днями у під’їзді створили колективну заяву до РДА Шевченківського району, яку підписала половина мешканців.

“У квартирі на першому поверсі мешкає чоловік 1936-го року народження, який тримає в квартирі близько десятка, а може й більше котів, за якими, мабуть, не прибирає. Ймовірно, він страждає на психічний розлад, розвів в квартирі антисанітарні умови, а на кватирці вікна, яке виходить у двір і не має скла, вивішує пакети зі смердючими наїдками”, – поділились мешканці під’їзду.

У заяві зазначили, що мешканець першого поверху, ймовірно, може потребувати допомоги спеціальних служб та просять створити комісію для обстеження житлово-побутових умов у його квартирі.

Сморід, таргани та клопи: мешканці київської хрущовки страждають від дідуся-"кошатника". Чи реально з цим "воювати"?

Коментар юриста

Новини.Live поспілкувались із юристом Ростиславом Кравцем – фахівець зазначив, що ситуація не є винятковою, адже багато одиноких старих людей можуть заводити тварин, за якими не здатні вже належним чином доглядати. Цим створюють дискомфорт для сусідів.

“Такі ситуації трапляються дуже часто. Літні люди залишаються самі, заводять велику кількість котів чи інших тварин і, звичайно, не дотримуються санітарних норм у своїх житлових приміщеннях. Зазвичай така ситуація патова – бо примусити цього літнього чоловіка щось виконати – дуже проблематично. Звичайно, можна позиватись, виписувати йому відповідні штрафи за неналежне утримання, накопичувати суми, звертатись до суду, щоб поліція складала протоколи й матеріали”, – зазначив юрист.

Права одних не можуть бути правішими за права інших

Якщо мешканці просто дзвонять у поліцію, як розповів Антон, то поліціянти не зможуть вирішити ситуацію, адже не мають права без дозволу мешканця заходити в його квартиру.

“Для того, щоби поліція склала протокол – вони мусять пройти в квартиру. Без окремого рішення суду – проникнути в квартиру не мають права. Тому виглядає як глухий кут. Адже якщо людину не визнають недієздатною або обмежено дієздатною – над нею не встановлювали опіку, щоб можливо було за допомогою інших органів чи інших осіб вирішити це питання – вона сама вирішує, як вчинити в тій чи іншій ситуації, і держава гарантує їй це право”, – розповів юрист.

За незалежне дотримання приміщень, порушення правил благоустрою передбачена певна адміністративна відповідальність – однак як вона працюватиме у випадку з одиноким літнім чоловіком – сказати важко.

“Потрібно буде доводити, збирати свідків, складати адмінпротоколи, а враховуючи, що дідусь може отримувати мінімальну пенсію – стягнути такий штраф буде вкрай важко. І скільки би не було штрафів – це жодним чином не вирішить питання з належним утриманням цього приміщення”, – зауважив юрист.

Щоб примусово обстежувати когось – потрібні залізобетонні підстави

Щодо заяви мешканців – Ростислав Кравець пояснив – у РДА мають розглянути документ

“Вони звернуться – РДА виїдуть на місце, дослідять, очевидно, складуть відповідний протокол про неналежне утримання і порушення санітарних норм. Згодом прокурор має звернутись до суду. Але зазвичай, так відбувається, якщо з боку людини є загроза життю оточуючих – скажімо, чийсь сусід підпалює чуже майно, нападає на перехожих. Тоді суд направляє людину на примусове психологічне обстеження”, – пояснив юрист.

Для того, щоб визнати людину такою, що потребує примусового лікування – потрібні серйозні докази.

“Для того, щоб допомогти людині, потрібно, щоб вона сама хотіла отримати допомогу. Якщо людина не буде хотіти розмовляти, то не буде відчиняти двері. А щоб винести вирок про примусове обстеження для людини – суд мусить дуже ретельно вивчати всі питання, пов’язані з доказовою базою. Чи буде вона достатньою для рішення суду? Адже таке обстеження суттєво обмежує права особи”, – пояснив юрист.

“Коли з’являється така людина – все, що можуть зробити сусіди – це якимось чином намагатись їй допомогти – в спілкуванні, в лікуванні, в харчуванні. Але змусити людину вивести котів, чи прибрати в квартирі, якщо особа перетворює помешкання буквально на сміттєзвалище – на жаль, практично в правовому полі важко – все це буде певним порушенням прав цієї особи також”, – розповів Кравець.

Новини.Live

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *