Сьогодні у 18 судах розпочато тестування підсистеми «Електронний суд» включаючи і подачу позовів

Відповідно до наказу Голови Державної судової адміністрації України  З. Холоднюка № 269 «Про внесення змін до наказу ДСА України від 23.03.2017 №367» у 18 пілотних судах країни розпочато тестування підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС)  – «Електронний суд».

Скористатися таким модулем відсьогодні можливо у:

Київському апеляційному адміністративному суді,

Апеляційному суді Одеської області,

Київському районному суді міста Одеси,

Одеському апеляційному господарському суді,

господарському суді Одеської області,

Вінницькому апеляційному адміністративному суді,

Вінницькому окружному адміністративному суді,

Донецькому апеляційному адміністративному суді,

Голосіївському,

Дарницькому,

Деснянському,

Дніпровському,

Оболонському,

Печерському,

Подільському,

Святошинському,

Солом’янському,

Шевченківському районних судах міста Києва.

Забезпечення введення в тестову експлуатацію  покладено на Державне підприємство «Інформаційні судові системи».

Нагадаємо, що в судовій системі Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено побудову Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Зокрема, внесеними наприкінці грудня минулого року змінами до процесуальних кодексів та ряду інших законів (в частині судового процесу), визначені рекомендовані для Державної судової адміністрації України терміни впровадження ЄСІТС – з 1 січня 2019 року.

У ДСА України зазначають, що це досить амбітне для Державної судової адміністрації завдання, оскільки для побудови такої масштабної інформаційної системи  терміни є досить стислими. Досвід інших країн (США, Норвегія, Боснія та Герцеговина, Велика Британія та інші) доводить, що подібні проекти впроваджувалися  протягом тривалого часу, крім того, через швидкі зміни IT-технологій, процес оновлення, доопрацювання та удосконалення системи є постійним.

Водночас для забезпечення можливості початку функціонування ЄСІТС з 1 січня наступного року в ДСА України вже розроблено та затверджено наказом ДСА України «Концепцію побудови ЄСІТС», наказом ДСА України уповноважено ДП «Інформаційні судові системи» на здійснення заходів з побудови ЄСІТС; розроблені функціональні та технічні вимоги до майбутньої ЄСІТС, до підготовки яких в тому числі залучалися судді, працівники апаратів судів, та інші потенційні користувачі системи; розпочався безпосередній процес розробки окремих  модулів і підсистем ЄСІТС.

На сьогодні розроблений та готовий до тестової експлуатації модуль «Електронний суд», тестування якого з 4 червня 2018 року розпочалося у пілотних судах України.

На прохання Прес-центру судової влади України коментує цей важливий етап впровадження ЄСІТЦ заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький (пряма мова).

– Електронний суд як майбутня складова ЄСІТС – це один з важливіших публічних сервісів для громадян, оскільки передбачає новий раніше відсутній функціонал – можливість громадянам дистанційно (в електронному вигляді), не виходячи з дому чи перебуваючи в іншому віддаленому від суду місця, подавати позови до суду та отримувати в зворотному порядку від суду процесуальні документи.

Тож, для початку роботи з сервісом необхідно зайти за веб-адресою «cabinet.court.gov.ua». Де користувач має зареєструвати власний електронний кабінет (або «Офіційна електронна адреса» – відповідно до процесуальних кодексів). Реєстрація досить проста, та потребує лише наявності ключа з електронним цифровим підписом. При цьому, для реєстрації можуть бути використані ключі, видані будь-яким Акредитованим центром сертифікації ключів.

При реєстрації система автоматично «підтягує» дані про особу з ЕЦП (прізвище, ідентифікаційний код, тощо). Недостатні (чи змінені дані, наприклад, про електронну пошту) необхідно внести чи відкоригувати самостійно. Після цього реєстрація завершена, а користувач одразу потрапляє в сервіс вже доступного на сьогодні «Електронного суду». Надалі, після розробки інших сервісів ЄСІТС, в електронному кабінеті буде доступний перелік всіх таких сервісів та відповідне посилання для можливого їх використання.

Вже зараз можна скористатися можливістю подати заяву до суду. Для цього слід перейти за посиланням «Заява». Система для зручності запропонує наявні шаблони заяв, якими користувач може за бажанням скористатися. Також Електронний суд надає можливість долучати в електронному вигляді додатки в електронному вигляді, оплачувати судовий збір. Після перевірки і формування заяви, відповідним натисканням на необхідну кнопку підписуємо і відправляємо заву до суду.

Надалі, по мірі проходження в суді заяви, на сервіс «Електронного суду» користувача будуть приходити повідомлення про результати авторозподілу, прийняті судом рішення, повістки, інші процесуальні документи.

31 травня 2018 року Державною судовою адміністрацією України прийнято наказ, яким визначено пілотними всі 10 місцевих загальних судів міста Києва. Відповідальні працівники цих судів напередодні пройшли необхідний інструктаж та навчання з питань застосування сервісу «Електронного суду».

Правові підставі та порядок використання відповідної підсистеми на перехідний період (до впровадження ЄСІТС) визначено Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим в редакції рішення Ради суддів України від 12.04.2018 № 16.

Таким чином відсьогодні все готове для можливості реально користуватися відповідним сервісом в пілотних судах (відповідно до наказу ДСА України початок тестової експлуатації  підсистеми «Електронний суд» – 04 червня 2018 року).

Ми також просимо усіх користувачів сервісу надсилати свої побажання, зауваження, пропозиції, які виникатимуть в ході експлуатації електронного суду, на офіційну електронну адресу ДСА України чи на гарячу лінію підтримки  ДП «Інформаційні судові системи». Всі пропозиції будуть враховані при доопрацюванні сервісу.

Планується, що  кожні два тижні програмне забезпечення оновлюватиметься.   Ми прагнемо, щоб сервіс «Електронного суду», а надалі і ЄСІТС в цілому, був якісним, доступним та зручним для користувачів.

Інф. Прес-центру судової влади України

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

2 replies
  1. Rostyslav Kravets
    Rostyslav Kravets says:

    Главное окончательно не наломать дров с введением электронного суда. Независимость судебной системы уже уничтожили, осталось перекрыть возможность вообще обращаться в суд и тогда можно считать, что судебная реформа в исполнении грантососов удалась.

    Відповіcти
  2. Олександр Ковальов
    Олександр Ковальов says:

    Нічого не вийшло у цієї системи. Я подав і через ел.суд і надіслав ел.поштою позов. 04.05.18р.працівник канцелярії ВОАС повідомила, що вони прийняли і зареєстрували позов по ел.пошті а з ел.суду не змогли чи не бачать…?

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *