Соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей: практика КАС

Соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей: практика КАС

Право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» може бути реалізовано протягом трьох років з дня виникнення такого права.

Про це нагадав Касаційний адміністративний суд у справі №818/2194/18, про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

У цій справі позивач звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони, в якому просив визнати протиправною відмову в призначенні одноразової грошової допомоги, передбаченої ст.16 закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 №2011-XII.

З 12 квітня 2014 року позивачу встановлено третю групу інвалідності у зв’язку з отриманням поранення, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби. З метою отримання одноразової грошової допомоги він звернувся до військового комісаріату з відповідною заявою від 21.02.2018 та надав документи для оформлення й призначення одноразової грошової допомоги. Рішенням комісії Міноборони з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум позивачу відмовлено в призначенні одноразової допомоги, оскільки з дня виникнення права на її отримання пройшло більше трьох років.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Судами попередніх інстанцій позов задоволено частково.

КАС скасував ці рішення та ухвалив нове — про повну відмову в позові, зазначивши, що законодавцем встановлено преклюзивний трирічний строк на звернення до уповноваженого органу для осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, тобто строк, з яким пов’язане існування (виникнення або припинення) права і закінчення якого тягне за собою втрату такого права.

В огляд судової практики КАС  щодо соціального захисту і пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей увійшли й низка інших справ.

Зокрема, представлені правові позиції у спорах щодо:

  1. правового статусу цих категорій осіб;
  2. порядку отримання одноразової грошової допомоги;
  3. захисту права на житло;
  4. призначення та перерахунку пенсії за вислугу років;
  5. індексації соціальних та пенсійних виплат тощо.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *